EUzičke razglednice: Tangerine Dream

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice: Tangerine Dream

Izlazak novog Quantum Key EP grupe Tangerine Dream povod je da današnje EUzičke razglednice posvetimo jednoj od najboljih i najutjecajnijih eksperimentalnih grupa nastalih u Njemačkoj.

Grupu Tangerine Dream osnovao je Edgar Froese 1967. Kroz grupu je prošlo dosta muzičara, a njihov najplodniji period (sredina '70-ih) bili su trio koji su s Froeseom činili Christopher Franke i Peter Baumann.

Edgar Froese, koji je '60-ih studirao likovnu umjetnost u Berlinu, bio je pod utjecajem nadrealizma i fasciniran novim elektronskim instrumentima. Sam je pravio svoje instrumente, jedan je od pionira "loopa" i "sekvencera".

Na prvom albumu Electronic Meditation iz 1969. pokazali su svoj talent, a vrhunac karijere uslijedio je sredinom '70-ih u postavi koju su uz Edgara Froesea činili multiinstrumentalisti Christoph Franke i Peter Baumann.Iz tog perioda su studijski albumi Phaedra, Rubycon i Stratosfear i koncertni Ricochet.

BBC voditelj Jonh Peel je album grupe Atem iz 1973. proglasio za "album godine" i pomogao im da potpišu za Virgin Records. Njihov ambijentalni album Phaedra dospijeva na 15. mjesto britanske top liste albuma.

Nakon odlaska Petera Baumanna izdaju dva cijenjena albuma (Force Majeure 1979. i Tangram 1980), a u osamdesetima su počeli snimati kraće kompozicije i soundtracke za filmove. U 21. stoljeću je grupa Tangerine Dream uglavnom izdavala konceptualne albume i albume s obradama, radili remakeove vlastitih albuma Phaedra, Sorcerer, Tangram i Hyperborea a u nekim formacijama grupe svirao je i Edgarov sin Jerome Froese. Posljednji studijski album objavljen pod imenom Tangerine Dream jest album Mala Kunia" iz 2014. 

Nakon iznenadne smrti Froesea koje je početkom 2015. u '70. godini preminuo od plućne embolije njegova supruga Bianca i preostali članovi grupe Thorsten, Ulrich i Hoshiko odlučili su da njegove ideje o prenošenju svog znanja iz kvantne fizike u muziku pretoče u novi EP grupe koja će možda i nakon smrti svog osnivača nastaviti s radom.

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije