EUzičke razglednice - Renato Zero - Zerovskij

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Renato Zero - Zerovskij
/ Renato Zero - Zerovskij
U današnjoj emisiji slušat ćemo izdanje Zerovskij - solo per amore, dvadeset deveti studijski album koji potpisuje čuveni talijanski kantautor Renato Zero.

Renato Zero (Renato Fiacchini, 1950. Rim), kome posvećujemo današnje EUzičke razglednice, je talijanski kantautor, producent i glumac koji je u svojoj karijeri koja se od '60-ih protegnula do danas, prodao više od 40 miliona prodanih nosača zvuka i smatra se jednim od najuspješnijih talijanskih i europskih izvođača.

Napustio je školovanje da bi se posvetio muzici ali na početku karijere nije imao uspjeha. Oblačio je od djetinjstva žensku garderobu i šminkao se, a česta uvreda koju je slušao bila je: "Ti si nula!" (Sei uno zero!) iskoristio je kao ideju za svoje umjetničko ime.

Zbog svog androgenog izgleda početkom '70-ih, kada je bio popularan glam-rock, dobiva veću pozornost i u toj dekadi objavljuje pet albuma, a izdvajaju se Trapezio, Zerofobia i Erozero.

Hitovi iz tih vremena bile su pjesme Madame, Mi vendo, Morire qui, Triangolo, Baratto...

Ovaj album, koji je dospio na prvo mjesto talijanske top liste, producirao je sam Renato Zero a maestro Renato Serio je uradio orkestarske aranžmane i dirigovao sa Budapest Art Orchestra i Budapest Art Choir. 

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije