EUzičke razglednice - Markus Stockhausen & Florian Weber – Alba

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Markus Stockhausen & Florian Weber – Alba
U današnjim EUzičkim razglednicama slušat ćemo prvi zajednički album za poznatu etiketu ECM trubača Markus Stockhausena i pijaniste Floriana Webera - Alba.

Muzički su počeli sarađivati još u Markusovom šestočlanom sastavu Eternal Voyage. Na početku rada na albumu Alba plan je bio da se radi na Stockhauseovim kompozicijama, no tokom saradnje Weberove ideje su sve više korištene. Nakon početnih pokušaja s elektronskim zvukovima par se odlučio da ovo ipak u cjelosti bude akustični album.

Markus Stockhausen (Keln,1957.) njemački trubač i kompozitor, dobio je već 1981. nagradu German Music Competition.

Poznat je po saradnji s ocem,  čuvenim kompozitorom Karlheinzom Stockhausenom, a u svojoj karijeri često je kombinirao savremenu klasičnu muziku i jazz.

Florian Weber (Detmold,1977. ) njemački pijanista i kompozitor modernog jazza, već kao srednjoškolac počeo je svirati u klasičnim i jazz ansamblima i dobivati nagrade. Nakon studiranja na Berkleeju ima priliku sarađivati s velikanima poput Pata Methenyja, biva nagrađivan na Montreaux Jazz Festivalu, a interesantno je da s Lee Konitz New Quartetom postaje prvi njemački pijanista koji snima živi album u čuvenom njujorškom klubu Village Vanguard.

markus_florijan.jpg - EUzičke razglednice - Markus Stockhausen & Florian Weber – Alba

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije