Eric Clapton Weekend

Radiosarajevo.ba
Eric Clapton Weekend

Krajem prošle godine Eric Clapton objavio je slavljenički živi album Slowhand at 70 – Live at the Royal Albert Hall, nedavno je izdao singl Can't Let You Do It, kojim najavljuje novi album, pa smo odlučili da ovu subotu i nedjelju na Radiju Sarajevo bude Eric Clapton Weekend. Prema mišljenju mnogih kritičara i obožavatelja, jedan od najboljih gitarista svih vremena Eric Patrick Clapton rođen je u Ripleyu, Surrey, 30. marta 1945.

Svoju prvu gitaru dobio je sa 13 godina, počeo je svirati blues, a sa 17 godina napušta školu i počinje nastupati s lokalnim bendovima. Godine 1963.g. postao je član Yardbirdsa, s kojima 1965. snima svoj prvi hit For Your Love. Napušta grupu koja se okreće pop zvuku i pridružuje se John Mayall & the Bluesbreakers koji su svirali blues kojemu je on cijelo vrijeme karijere bio najviše naklonjen.

Godine 1966. na poziv bubnjara Gingera Bakera pridružuje se "supergrupi" The Cream u kojoj se uz basistu Jacka Brucea počinje baviti i pjevanjem i komponiranjem. Negdje od 1967. britanski ljubitelji blues-rocka počinju Claptona cijeniti kao svoga najdražeg gitaristu.

Ova danas legendarna grupa u samo 28 mjeseci postojanja ostvarila je komercijalne uspjehe (Sunshine of Your Love, White Room, Crossroads) i etablirala Claptona kao kultnog gitaristu, no problemi s drogom i alkoholom pospješili su tenzije među članovima i raspad. Godine 1969. Clapton je s Bakerom, Steveom Winwoodom i  Ric Grechom pokrenuo novu "supergrupu" Blind Faith. U to vrijeme sarađivao je i s Georgeom Harrisonom i Delaney and Bonnie and Friends s čijim članovima 1970. osniva Derek and the Dominos. Bend snima samo jedan album Layla and Other Assorted Love Songs (1970) no nakon tragedija koje su ga lično potresle (smrti Jimi Hendrixa i Duane Allmana) i teških problema s narkoticima i ovaj bend se brzo raspao.

U to vrijeme Clapton se povlači u rodni Surrey s Pattie Boyd (bila supruga Georgea Harrisona) i zapada u teške probleme prvo s heroinom, a kasnije s alkoholom. Njegov povratak na muzičku scenu počinje s albumom 461 Ocean Boulevard na kome je bila i hit pjesma I Shot the Sheriff Boba Marleya.

Kreće s turnejama i snimanjima uspješnih albuma kao što su No Reason to Cry iz 1976. i Slowhand (1977. Wonderful Tonight, Cocaine)

Početkom '80-ih počinje odličnu borbu s alkoholizmom, a sredinom '80-ih, potpuno izliječen, kreće s nastupima i turnejama, a najčešći saradnik u tom periodu bio mu je Phil Collins.

Godine 1991. doživljava veliku tragediju - smrt četverogodišnjeg sina Conora, a svoju bol unosi u pjesmu Tears in Heaven. Za tu pjesmu i album Unplugged (26 miliona prodatih primjeraka) dobiva 1993. Grammy nagrade. 

Nastavlja s turnejama i uspješnim albumina poput From the Cradle (1994), Riding with the King (with B. B. King) (2000), The Road to Escondido (with JJ Cale) (2006)...

Nakon uspješnog albuma Eric Clapton & Friends: The Breeze, The Appreciation of JJ Cale i live izdanja Slowhand at 70 – Live at the Royal Albert Hall za svoj novi 23. solo studijski album I Still Do, se ponovo udružio s Glynom Johnsom čiji je najpoznatiji rad upravo na Ericovom albumu iz 1977. godine Slowhand

Dobitnik je 18 Grammy nagrada, ušao je u Rock And roll Hall Of Fame tri puta: kao član grupe Cream, kao član Yardbirdsa, te kao solo izvođač, i jedina je osoba koja je tu ušla tri puta.

Njegov doprinos u osnivanju i finansiranju klinika za liječenje ovisnika o alkoholu i drogama je ogroman, a 2007. objavio je knjigu Clapton: The Autobiography, koja je prevedena i na naš jezik, i koja je fascinantna ispovijest "čovjeka koji dotakao dno", ponovo se vratio u život, i danas sa 71 godinu ima porodičnu sreću i pomaže drugima koji su imali slične probleme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije