Dirty Three, Barry Adamson, Orbital

Radiosarajevo.ba
Dirty Three, Barry Adamson, Orbital
U ovoj emisiji 50minuta (emituje se svake srijede u 22h i reprizno petkom u istom terminu) ćemo se vratiti nekim nama dobro poznatim imenima, veteranima u poslu koji, osim što imaju neiscrpne zalihe kreativne i umjetničke energije, posjeduju i neku veoma ličnu crtu koja je pomalo i ekscentrična.

Dva studijska izdanja koja ćemo slušati, dolaze od umjetnika koji su dugo sarađivali sa Nick Caveom, koji već godinama okuplja oko sebe vrlo posebne individue, kao što je i sam. Jedan od njih je i sada već mnogo poznatiji Warren Ellis, kosmati bradonja koji kao ospjednut svira svoju violinu. No, osim što Ellis radi i svira sa Caveom u Bad Seeds i Grinderman, on još od 1992 godine ima svoj bend Dirty Three. Nakon sedam godina pauze i razdvojenosti njegova tri člana, ovaj australski sastav sada ima novi studijski, osmi po redu, album. Naslov mu je Toward the Low Sun.

Ovaj je album zbirka karakterističnih zvučnih pejzaža iz svijeta Warren Ellisa, gdje se sudaraju rock i folk, elementi klasične muzike sa bluesom i improvizacijama. Ove su zvučne slike pomalo zloslutne, nekada deformirane od distorzija, nerijetko poetične poput nekog čudnovatog sna.
 


Nakon Dirty Three i Warren Ellisa, u nastavku još jedan, ali ovaj put davni saradnik Nick Cavea. Već dugo on nema konkretne veze sa Caveom, iako se bavio remixiranjem njegovih radova nastalim kao produkt Grindermen projekta. Njegovo je ime Barry Adamson i, poput Ellisa, on je još jedan neobični ekscentrik, čovjek koji svojom muzikom slika neke samo sebi svojstvene nadrealne scene, iz svoje izvitoperene perspektive. Adamson je do sada načinio više studijskih izdanja, od kojih smo njegovo posljednje iz 2008 godine predstavljali upravo u emisiji 5ominuta. Sada on ima novi album, i to deveti po redu, pod naslovom I Will Set You Free.

Barry Adamson i u ovom izdanju, bez obzira na to služio se on pop, rock, soul, blues ili jazz elementima, uvijek nekako provuče kroz čitavu priču svoj specifičan senzibilitet. I Will Set You Free je izdanje koje je dobrim svojim dijelom gotovo u nekom tipičnom pop rock maniru, ali u manjoj ili većoj mjeri uvijek izlomljeno Adamsonovom specifičnom lirikom i zvučnim začinima.
 
Gotovo svaki put kada je Barry Adamson u pitanju tu su i neke crne rupe u mozgu i slično, ali upravo je to dio nekog mračnog, ali često neodoljivog šarma Barry Adamsona. Kako sam kaže, on ima pištolj i ne boji se upotrijebiti ga, pa tako ne štedi nikoga od nas svojim ćudljivim stanjima.



I konačno, na samome kraju ove naše emisije 50minuta još jedno staro poznato ime. Radi se o dvojcu čija je muzika u domenu elektroničkog, gdje su na počecima popularizacije takvog zvuka važili za jedne od ponajboljih i neizbježnih. Oni su Orbital, i od 1989 godine, od kada postoje, do 2004 su izdali sedam studijskih albuma. Potom su ušli u neki period zatišja, sve do sada. U aprilu mjesecu ove godine biće objavljen njihov osmi album, koji će se zvati Wonky.
Sa njega je u januaru kao besplatan download sa njihove oficijelne stranice ponuđen i prvi singl – numera Never.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije