Deset muzičkih prijedloga za četvrtak

Radiosarajevo.ba
Deset muzičkih prijedloga za četvrtak

U novom izdanju Skoro pa top liste Radija Sarajevo, za ovaj četvrtak, poslušajte deset novih prijedloga navedenih u nastavku. 

Ako je prijedlog prvi, ne znači i da je najbolji, već samo da počinje slovom A - što će reći da se radi o abecedno organiziranoj listi - bez favoriziranja.

Slušamo se u 13h.

Au Palais – Tender Mercy

Au Palais su jedan porodični duo porijeklom iz Toronta, a trenutno baziran u Londonu. Radi se o sestri i bratu, koji su, eto, vezani i svojim muzičkim sklonostima. One se kreću negdje u sferama goth-popa, koji je u neobično lijepoj verziji promovirala njihova zemljakinja Katie Stelmanis, sa svojim projektom Austra. Numera Tender Mercy naći će se na istoimenom EP-ju dvojca Au Palais, koji će biti objavljen s kraja novembra za etiketu The Sounds Of Sweet Nothing.

 

Azealia Banks – 212

Dvadesetogodišnja Azealia Banks pripada novoj generaciji ženskih rep/r'n'b vokala, poput recimo Nicki Minaj, sa kojom dijeli i svoj njujorški background. Veoma energična mlada Azealia nudi nam koncentrirane u tri i pol minute svoje numere 212 i karakter i emociju, bijesan stav i melodične, izvrsno ispjevane vokalne dionice. Pjesma je objavljena u vlastitoj produkciji, a prigrlili su je klubovi širom svijeta i svi relevantni muzički mediji.

Boris – Spoon

Boris su japanski eksperimentalni trio, koji postoji već gotovo dvadeset godina i iza sebe ima 17 studijskih izdanja. Kombinuju u svome zvuku mnoge elemente - drone metala, noise rocka, psychedelic rocka, ambienta te popa. Numera Spoon našla se na 'extreme pop' 15om izdanju trija, naslova New Album, koje je izašalo na proljeće u Japanu, ali svoju svjetsku distribuciju pod okriljem etikete Sargent House imat će tek 25. novembra. Boris sa pjesmom Spoon su svjetlucavi dream pop  u osobenoj i kompleksnoj verziji.

Breton – The Commission

Breton su veoma osobeni tim mladih muzičara, filmaša i kreativaca, koji u širem okviru pod imenom BretonLABS vodi vrlo interesantne operacije audio-vizuelnih eksperimenata. Ovo su mladi ljudi koje treba zapamtiti, jer se radi o projektu budućnosti koji upija mnogo od savremene kulture zahvaljujući njenim medijima, ali u procesu stvaranja to sklapa u jednu vrlo individualnu stvar, naročito u kontekstu zvuka. Do sada su BretonLABS načinili niz remixa, te kratkih filmova i video spotova, a kao Breton snimili i nekoliko numera, koje će biti objedinjene na njihovom debi albumu Other People's Problems, što će se pojaviti u februaru 2012 godine. Naročito preporučamo, i donosimo kratki uvid u ono što nas očekuje na ovom izdanju – numeru The Commission.

 

Delilah – Go

Go je debi singl britanske pjevačice Delilah, koji je objavljen u septembru ove godine. Jedan je od onih koji se našao i na britanskoj Top 40 listi singlova, a prethodi debi albumu koji će Delilah uskoro izdati. Pjesma Go nosi melodiju i stihove poznatog hita Chake Khan Ain't Nobody iz 1983 godine.

Grimes - Oblivion

Iza imena Grimes stoji kanađanka Claire Boucher, čiji je projekt audio vizuelno iskustvo, u kojem ona spaja sliku, ples, video i zvuk. Ovo posljednje je kombinacija raznih uticaja, popa, electra, IDM-a, industriala, glitcha i čega sve ne. Ukratko, radi se o nešto mračnijem eksperimentu. Do sada je Grimes objavila tri izdanja –Geidi Primes (2010), Halfaxa (2010) i Darkbloom EP podijeljen sa D'Eon. Novi albumVisions donosi opet razne uticaje, dijelove naše muzičke prošlosti, ali i naznake budućnosti. Prvi singl sa ovog izdanja je numera Oblivion.

Maria Minerva – Gloria

Maria Minerva djeluje u novom svijetu eksperimentalne elektroničke muzike, u kojem ima svoju, vrlo ličnu, viziju zvuka i zvučnosti, koju zove avant pop/woozetronix. Pravim imenom Maria Juur, ona je porijeklom iz Estonije, ali djeluje u Londonu. Do sada je izdala dva albuma -  Tallin at Dawn i Cabaret Cixous, i to od marta ove godine za neovisnu etiketu Not Not Fun. Njen novi EP, Sacred & Profane Love, sa kojeg je numera Gloria, trebao bi izaći za label 100& Silk 15. novembra.

 

Massive Attack vs. Burial – Four Walls

Bristolski kultni trip hop sastav Massive Attack su se našli u saradnji sa londonskim već poznatim dubstep producentom William Bevanom aka Burial, na novoj numeri pod naslovom Four Walls. Ovaj zajednički projekat je objavljen u vidu limited-edition izdanja 4 Walls, na kojem je pomenuta originalna numera, te remix jedne od pjesama sa posljednjeg izdanja Massive Attack, Heligoland. 4 Walls je izašao 17. oktobra za  The Vinyl Factory.

Phantogram – Don't Move

Američki duo Phantogram sa numerom Don't Move donosi veoma privlačni electro pop koji prosto poziva na pokret, uprkos svome naslovu i stihovima: Keep your body still/Keep your body still...Dvojac su Sarah Barthel i Josh Carter,  do sada su izdali LP Eyelid Movies iz 2009 godine, koji je bio okrenut nekom mračnijem, suptilnijem zvuku, a u novembru 2011 će se pojaviti novi EP pod naslovom Nightlife, na kojem će se naći i pjesma Don't Move.

Totally Enormous Extinct Dinosaurs –Garden

Totally Enormous Extinct Dinosaurs, predugo je ime za samo jednog čovjeka, koji zapravo stoji iza njega. On se zove Orlando Higginbottom, iz Oxforda je, i ima iza sebe tri EP-ja koji su već pronašli mnogo fanova. Orlando svoje muzičke težnje opisuje kao jednostavno 'dance muziku', a za potrebe live i sličnih nastupa pravi i adekvatne kostime dinosaurusa, kojih ima već šest. Numera Garden nalazi se na Orlandovom EP-ju All In Two Sixty Dancehalls iz juna ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije