Dave Stewart Weekend

Radiosarajevo.ba
Dave Stewart Weekend
Čuveni autor i producent Dave Stewart, koji je svjetsku slavu stekao 80-ih kao član dua Eurythmics objavio je novi album, što je povod da mu posvetimo ovaj vikend na Radio Sarajevu.

Radi se o saradnji sa pjevačem iz Louisiane Thomasom Lindseyem koja ne bi bila moguća bez interneta. Naime Stewart je toliko bio oduševljen Youtube spotom na kome je čuo Lindseya kako pjeva, da mu je poslao avionsku kartu za L.A. sa željom da mu se pridruži u jednom živom nastupu. Ispostavilo se da je to ovom ruralnom mladom čovjeku prvi let avionom. Nastavili su da razmjenjuju fileove preko neta i iz te saradnje nastao je projekat Stewart Lindsey i album  Spitballin.

Rođen 1953. u Sunderlandu, Engleska, već u tinejdžerskim danima dobija priliku da kao član raznih grupa snima i objavljuje - ali bez većeg komercijalnog uspjeha. Godine 1976. upoznaje Annie Lennox sa kojom ulazi u romantičnu vezu i muzičku saradnju.Prva grupa sa kojom su zajedno radili zvala se The Catch i iz nje je nastala grupa The Tourists koja je imala određenog uspjeha.

Nakon raspada The Tourists 1980. godine Stewart i Lennoxova pokreću Eurythmics, megauspješni duo koji je bio aktivan do 1990. i koji je prodao oko 75 miliona nosača zvuka širom svijeta.

Brojni su projekti na kojim je Dave Stewart radio nakon raspada Eurythmics.

I dok su Eurythmics bili aktivni Stewart ja nalazio vremena da npr. 1985. producira album Feargala Sharkeya na kome se nalazio UK.1 hit A Good Heart, da bude 1987. koautor i koproducent Mick Jaggerovog albuma Primitive Cool,  instrumental sa saksofonisticom Candy Dulfer Lily Was Here bio je svjetski hit... a u periodu nakon 1990. kao izvođač ili producent radio je sa imenima kao što su Ringo Starr, Shakespears Sister, Nina Hagen, Tom Petty and the Heartbreakers. Radio je muziku za filmove (Old Habits Die Hard koju je uradio sa Mick Jaggerom za film Alfie 2004. dobila je Golden Globe kao najbolja originalna pjesma u filmu).

Godine 2011. izlazi album SuperHeavy istoimene super-grupe čiji su članovi bili i Mick Jagger, Joss Stone, A. R. Rahman i Damian Marley. Ova Stewartova kolaboracija okarakterisana je kao interesantan pokušaj spajanja raznih muzičkih stilova.

Od 2004. sa porodicom živi u Hollywoodu i koncentrisao se uglavnom na rad na filmskoj muzici.

Iako su Stewart i Lenoxova ostali dobri prijatelji, ne planiraju reaktiviranje Eurythmics , no kako je Stewart u jednom intervjuu rekao "Nikad ne reci nikad"...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije