Belle & Sebastian: Late Night Tales II

Radiosarajevo.ba
Belle & Sebastian: Late Night Tales II

U ovoj emisiji 50minuta (emituje se svake srijede u 22h, reprizno petkom u isto vrijeme) slijedi novo muzičko putovanje, koje će nas večeras odvesti u mali svijet jednog već velikog benda.

Oni su naravno veliki za sve koji vole indie pop rock, i to u jednoj specifičnoj verziji, koja ja beskrajno šarmantna, ali istovremeno mračna i ekscentrična.

Bend se zove Belle & Sebastian, a poznat nam je još od 1996 godine kada je objavljen njihov debi album Tigermilk. Od tada je sastav izdao još osam studijskih albuma, i sa svakim od njih potvrdio svoj stil koji su uobličili vedri muzički sklopovi i nerijetko manje veseli tekstovi.

Belle & Sebastian su 2006 godine izdali za neovisnu etiketu Late Night Tales svoju prvu kompilaciju pjesama koje opisuju i njihovu muzičku pozadinu, iz koje je i nastajao zvuk benda. No, pored Belle & Sebastian svoje omiljene pjesme sa ploča, kaseta i CD-ova skupljali su za Late Night zbirke i mnogi drugi, poput Zero 7, Groove Armade, Nightmares on Wax, Four Tet, Air, Lindstrøm, Trentemøllera, MGMT itd. Ipak, B&S su jedini uz Groove Armadu dobili priliku napraviti još jedan izbor najmilijih numera i izvođača. Isti je oslovljen kao Late Night Tales Vol. II,  a objavljen 26. marta ove godine.

Late Night Tales Vol. II: Belle & Sebastian ujedinjuje na jednome mjestu pop, psihodeliju 60ih, rock 70ih, folk balade, punk, indie i bossanovu, i to kroz rijetke zvučne primjerke koje će frontman Stuart Murdoch i njegova ekipa vjerovatno s velikim užitkom puštati za nekog neformalnog kućnog druženja.

U večerašnjem izdanju emisije 50minuta, mi ćemo se zato udobno smjestiti na sofu u dnevnom boravku Belle & Sebastian, i uz piće po izboru i prepustiti se njihovom eklektičnom muzičkom mixu. Na njemu ćemo čuti etio jazz majstora Mulatu Astatkea, nekadašnju indie neobičnost Broadcast, novog chillwave predstavnika Toro y Moi, te dancehall francusku verziju Close to Me od The Cure.

I naravno, u svemu ćemo poslušati još jednom i Belle & Sebastian, ovoga puta njihovu verziju pjesme Crash, iz 1988 godine, britanskog benda The Primitives.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije