ART OF SOUND: Sergej Rahmanjinov

Radiosarajevo.ba
ART OF SOUND: Sergej Rahmanjinov

Novo izdanje emisije Art of Sound (emituje se svakog petka u 20h) ovoga puta donosi radove jednog od velikih predstavnika kasnog ruskog romantizma u klasičnoj muzici.

Серге́й Васи́льевич Рахма́нинов (1873-1943) bio je kompozitor i dirigent, ali i nevjerovatan pijanist. Njegov talent i vještina izvođača za klavirom omogućili su mu da kreira i neka od tehnički najzahtjevnijih djela u historiji pijanizma.

No, Rahmanjinov je stvarao, osim za klavir, i za orkestar, kamerne sastave, muzičko-scenska i horska djela, te solo pjesme. Ipak, kompozicije za klavir predstavljaju poseban dio njegova muzičkog opusa. To su radovi iznimno zvučno bogati i ekspresivni, lirskih ali i dramatičnih obilježja, i visokih tehničkih standarda.

U novom izdanju emisije Art of Sound slušamo Sergeja Rahmanjinova i neke od njegovih klavirskih radova. Biće to četiri od Šest muzičkih momenata Op.16 iz 1896 godine, kompozicija što pojedinačno nose obilježja muzičkih formi nocturnea, pjesme bez riječi, barcarolle, etide i teme sa varijacijama. Smatraju se pravim malim koncertnim djelima, koja klavir tretiraju značajno i sa velikom pažnjom.

Nakon Muzičkih momenata slijedi jedan od četiri koncerta za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova, onaj pod brojem 2. u c-molu, Op.18, iz 1900/1901 godine. Premda je njegov nasljednik, Treći klavirski koncert d-mol, Op.30 (1909), ili Rach 3, danas mnogo popularniji (naročito nakon australskog filma Shine iz 1996 godine koji kroz život i karijeru pijaniste Davida Helfgotta dojmljivo opisuje ogromne tehničke izazove tog djela), melodični i lirski Klavirski koncert br.2 c-mol poseban je i zbog toga što je kompozitora smjestio među važne koncertne stvaraoce, i za njega samoga značio jedan novi životni i kreativni početak.

 

Muzičke momente 3.Andante cantabile, b-mol, 4.Presto, e-mol, 5.Adagio sostenuto, Des-dur i 6.Maestoso, C-dur slušamo u izvedbi ruskog pijaniste Andrei Gavrilova.

Drugi klavirski koncert, c-mol, Op.18 izvodi Philadelphia Orchestra pod dirigentskom palicom Leopolda Stokowskog. Solista je Sergej Rahmanjinov.

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije