ART OF SOUND: Robert Schumann

Radiosarajevo.ba
ART OF SOUND: Robert Schumann

U novom izdanju emisije Art of Sound još jednom putujemo u eru romantizma u umjetničkoj muzici, ka odnosu romantičarskog umjetnika i njegove stvaralačke inspiracije.

Robert Schumann (1810-1856), bio je veliki njemački kompozitor i muzički kritičar koji je, poput nekih drugih romantičara savremenika, i sam povremeno pronalazio utočište i  poticaj za komponovanje u prirodi. Njegove simfonijske forme su izraz kompozitorove fascinacije prirodnim ambijentom domovine, protkane uz to i neizostavnom narodnom melodikom. Prvu simfoniju B–dur, Op.38 (1841), obasjanu vedrinom i radošću, Schumann je nazvao ''Proljetnom'', vjerovatno i zbog toga što je nastala u naročito sretnim danima njegova života. Međutim, u jednome pismu iz 23. novembra 1842 godine, neposredno nakon završetka simfonije, Schumann objašnjava:

''Završio sam simfoniju...na kraju zime, i ako mogu kazati, pod uticajem tog svježeg impulsa što obuzme sve ljude, čak i one najstarije, a koje svaka godina iznova donese. Moja namjera nije bila da opisujem ili da slikam. Ipak, uvjeren sam da je godišnje doba u kojem je simfonija nastala uticalo na njeno stvaranje i pomoglo da ona bude upravo ono što jeste.''

 

Schumanna  je opčinilo i oživjelo njegovu prvu simfonijsku muziku proljećno buđenje prirode. No prirodni ambijent će nastaviti motivirati ovog umjetnika. Njegova Treća simfonija Es–dur, Op.97 (1850) bila je još jedna poetična zahvala prirodi, i to vedrome rajnskom pejzažu koji je Schumanna privukao svojom ljepotom u vrijeme boravka u Düsseldorfu. Zato se ova, treća simfonija, zove ''Rajnska''.

Robert Schumman je ostavio brojne značajne radove iza sebe, među kojima su na veoma posebnom mjestu solo pjesme i klavirske kompozicije. No, komponovao je i orkestralna, horska i kamerna djela.

Mi ćemo u ovom izdanju emisije Art of Sound, poslušati dvije od četiri simfonije Roberta Schumanna, ''Proljetnu'' simfoniju u B-duru Op.38,  i ''Rajnsku'' simfoniju u Es-duru Op.97.

 

Djela izvodi Wiener Philharmoniker pod dirigentskim vodstvom američkog dirigenta Leonard Bernsteina (1918-1990).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije