ART OF SOUND: Max Reger

Radiosarajevo.ba
ART OF SOUND: Max Reger

Novo izdanje emisije Art of Sound donosi mali ali lijepi dio opusa značajnog njemačkog kompozitora, dirigenta, pijaniste i orguljaša, koji je djelovao na prelazu 19. u 20 stoljeće.

Max Reger (1873-1916) je proizveo veliki broj djela za svoga života, i u svome kompozitorskom radu dotakao se gotovo svih formi osim opere i simfonije. Smatrao se sljedbenikom tradicije Beethovena i Brahmsa, a njegov je naročit uzor bio Bach, čije je elemente kompleksnog kontrapunkta i polifonije često primjenjivao, a nerijetko i svoje radove smještao u okvire forme fuge ili varijacije.

Reger se srčano borio u svojim umjetničkim nastojanjima, bez bojazni od izvanjskog neprihvatanja njegova rada. Komponovao je u okvirima ''apsolutnih'' oblika i polifonog stavka, a glavno područje njegova rada bila je i ostala kamerna muzika.

 

U ovoj emisiji poslušat ćemo Regerovu Suitu za violončelo br.2 u d-molu, Op.131c, iz 1915 godine, te Sonatu za violončelo i klavir, a-mol, Op.116 iz 1910.

 

Izvođači su violončelista Alban Gerhardt i pijanist Markus Becker.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije