ART OF SOUND: Giuseppe Verdi

Radiosarajevo.ba
ART OF SOUND: Giuseppe Verdi

U novom izdanju emisije Art of Sound slušamo djelo još jednog velikog kompozitora klasične muzike.

Ime tog znamenitog umjetnika bilo je Giuseppe Verdi (1813-1901), a ostao je naročito zapamćen po svojim izvrsnim operama koje su obilježile muzički romantizam u Italiji. No, Verdijeva operna djela, među kojima su Rigoletto, Nabucco, La traviata ili Aida, nisu na repertoaru večerašnje emisije.

Večeras ćemo poslušati jednu posebnost Verdijeva muzičkog opusa, djelo koje je prvi put izvedeno u katedrali San Marco u Milanu, 1874 godine. Tada je nosilo naziv Manzoni Requiem, jer ga je kompozitor posvetio talijanskom piscu i humanisti Alessandru Manzoniju kojem se cijelog života divio. Međutim, njegove prve note ispisao je Verdi u čast svome savremeniku Gioachino Rossiniju, nakon njegove smrti 1868. Nastojao je potaknuti tadašnje slavne umjetnike da svaki od njih da svoj autorski muzički doprinos u sklapanju jednog velikog i značajnog Requiema za Rossinija. Premijera je trebala biti 13. novembra 1869 godine. No, samo nekoliko dana ranije, organizacioni odbor je napustio projekt. Guiseppe Verdi je ostao razočaran i sa svojim udjelom u ovome requiemu, samim njegovim krajem, Libera me. Taj kraj će postati početak za stvaranje Verdijevog Requiema, koji će umjetnik napisati u sjećanje na Manzonija. Iako je ovaj Requiem, kao svaka misa za mrtve, na latinski liturgijski tekst Rimokatoličke Crkve, načelno se danas ne izvodi u liturgijskom obredu, već u formi koncerta.

Requiem, Giuseppe Verdija, sastoji se iz sedam dijelova: Introit i Kyrie, Dies irae, Offertorium, Sanctus, Agnus Dei, Lux aeterna i Libera me. Namijenjen je za četiri solista, dvostruki hor i orkestar.

Ovo dramatično djelo, dojmljiva muzička slika njegove religijske lirike, vodi kompozitora u istraživanje osjećanja gubitka i tuge, i ljudske želje za oprostom i milošću. Verdijev Requiem završava svojim početkom, Libera me, sa sopranom koji molećivo pjeva: ''Izbavi me, Gospodine, od vječne smrti...''

Ovoga puta, u emisiji Art of Sound, slušamo Requiem Giuseppe Verdija. Djelo izvodi Berlinska filharmonija uz koncertni hor Wiener Singverein, a pod dirigentskim vodstvom Herbert von Karajana (1908-1989). Solisti/ce ove verzije iz 1972 godine bili/e su Mirella Freni, Christa Ludwig, Carlo Cossutta i Nicolai Ghiaurov.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije