ART OF SOUND: Georg Friedrich Händel

Radiosarajevo.ba
ART OF SOUND: Georg Friedrich Händel

U novoj emisiji Art of Sound (emituje se svakog petka u 20 sati) slušamo djelo jednog od najznačajnijih kompozitora baroka u umjetničkoj muzici.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) bio je veliki njemački kompozitor koji je vrhunac slave doživio, ipak, u drugoj zemlji. U engleskoj prijestolnici Londonu Händel će imati svoje najblistavije trenutke, ali i periode neuspjeha i borbe sa mnogima koji autorovu umjetnost nisu shvatali ozbiljno poput njega. Uprkos svim otporima, Händel je bio nepokolebljiv i odlučan u svojim kreativnim nastojanjima, i pri tome iznimno ponosan čovjek koji nije uzmicao niti pred najvišim predstavnicima aristokracije. Inspiraciju je nalazio u prirodi i svijetu oko sebe, narodu i njegovoj tradiciji. Dinamika i radost vječitog stvaranja i obnavljanja bila je za kompozitora stalnim poticajem, i lični princip poimanja života.

Händel je komponovao opere i druga scenska djela, oratorije, specifično crkvena djela, kamerno-vokalne radove svjetovnog sadržaja i instrumentalne kompozicije. Iako je bio znamenit po svojim operama, kompozitor je kroz vrijeme spoznao da je pravo polje njegova djelovanja u oratoriju. Zasigurno najveće njegovo djelo te vrste je Mesija (Messiah, 1742) iz kojeg potiče popularna Aleluja (Hallelujah). Nakon prve izvedbe Mesije Händel je izrekao jednom aristokrati: ''Boljelo bi me kad bih ljudima (muzikom) pružao samo užitak. Moj je cilj da ih učinim boljima.'' Te riječi donose umjetnikov način razumijevanja vrijednosti i svrhe muzike, koji opisuje njenu plemenitu ulogu uzdizanja ljudskog duha, u etičkom i estetskom smislu. Muzika nije samo sredstvo zabave i razonode.

Nasuprot serioznom sadržaju Händelovih oratorija nalaze se, međutim, djela koja su bila namijenjena vedroj atmosferi izvođenja na otvorenom, pred mnogim i raznovrsnim slušateljima. Takva je velika orkestralna suita, ili preciznije tri manje suite, pod naslovom Muzika na vodi (Water Music) koja je premijerno izvedena 1717 godine na narudžbu Kralja Georgea I koji je zaželio veliki muzički događaj na rijeci Temzi. Koncert je izvelo 50 muzičara na plutajućoj teglenici, dok je sa susjednog splava na rijeci sve promatrao i slušao Kralj sa svojom pratiocima. Preko dvadeset stavaka orkestralne suite Water Music donijelo je pjesme, plesove, narodne napjeve i fanfare, te instrumentaciju prilagođenu koncertu u eksterijeru. Unutarnju strukturu djela čine tri manje suite: F-dur, D-dur i G-dur, čiji su dijelovi i danas iznimno popularni.

 

Ovo izdanje emisije Art of Sound donosi orkestralnu suitu Water Music Georg Friedrich Händela iz 1717 godine. Djelo izvodi The English Concert orkestar uz vodstvo njegova osnivača, engleskog čembaliste i dirigenta Trevora Pinnocka (1946).


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije