ART OF SOUND: Franz Schubert

Radiosarajevo.ba
ART OF SOUND: Franz Schubert

U novoj emisiji Art of Sound (emituje se svakog petka u 20 sati) slušamo velikog predstavnika bečkog romantizma u muzici, koji je kao pravi romantičar osjećao puls svoga naroda i bio inspiriran njegovom tradicijom.

Franz Schubert (1797-1828) je stvarao u duhu nacionalnog  folklora ali i romantičarskog mentaliteta svoga doba. Za svoga kratkog ali intenzivnog života komponovao je brojna djela, među kojima su solo pjesme, simfonije, kamerna i klavirska muzika, opere i liturgijski radovi. Njegove solo pjesme predstavljaju vrhunac stvaralaštva ove forme, a instrumentalna djela izuzetno značajno naslijeđe umjetničke muzike romantizma.

Emisija Art of Sound ovoga puta donosi jednu od od devet simfonija Schuberta, znamenitu''Nedovršenu'' u h-molu. Nastala je 1822 godine, vjerovatno kao poklon Društvu prijatelja muzike u Grazu u ime zahvale za počasnu diplomu koje je kompozitoru Društvo darovalo. Schubert njeno izvođenje nikada nije čuo, jer su partiture okončale kod njegova prijatelja koji ih je potajno čuvao sve do 1865 godine kada ih je otkrio jedan dirigent. Simfonija u h-molu je nedovršena jer ima dva stavka, dok je treći naznačen sa samo nekoliko taktova. Nakon brojnih polemika oko toga da li je djelo cjelovito ili ne, prevladalo je mišljenje da je autor vrlo vjerovatno svjesno ovu prvu pravu romantičarsku simfoniju ograničio na dva dijela, što je neuobičajeno za ovu formu.

 

Nakon Nedovršene simfonije u h-molu, uslijedit će nekoliko solo pjesama iz ciklusa Winterreise(Zimsko putovanje) iz 1827 godine, nastalog na temelju stihova njemačkog pjesnika Wilhelm Müllera. Ovo je djelo čiji sadržaj prolazi kroz zimsku sliku prirode, kojom vladaju ogoljeli prizori živog svijeta u privremenom smiraju. Ciklus je možda bio i zvučnim ogledalom trenutnog raspoloženja kompozitora, koji je pred kraj života nerijetko bio obuzet mračnim mislima.

Treći dio emisije Art of Sound zauzet će klavirske minijature Schuberta, koje vjerovatno nisu svojim tehničkim karakteristikama ravne Chopinovim ili Schummanovim, ali nose naročitu ljepotu kao izraz pravog romantičarskog senzibiliteta kompozitora. Poslušat ćemo Moments Musicaux Op.94 (1823-1828) i Impromptus iz Op.90 i Op.142 (1827).


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije