ART OF SOUND: Antonín Dvořák

Radiosarajevo.ba
ART OF SOUND: Antonín Dvořák

U novoj emisiji Art of Sound (emituje se svakog petka u 20h) slušamo kompozitora koji je veoma volio muzičku tradiciju svoje domovine, i njeni elementi grade mnoge njegove radove.

On je Antonín Dvořák (1841-1904), češki kompozitor čiji rad pripada kasnom romantizmu u muzici i koji je, poput mnogih drugih romantičara, bio inspiriran nacionalnim folklorom. Beskrajno odanom rodnoj zemlji, njega je ipak zanimala i muzika drugog podneblja. Dvořák je, naime, kratak period životnog i radnog vijeka proveo u Americi (1892-95) gdje je bio upraviteljem National Conservatory of Music u New Yorku. Tamo je nastalo njegovo značajno djelo Simfonija br.9 ''Iz Novog svijeta'' koje upravo ogleda veliko interesovanje umjetnika za tradicijsku muziku, u ovom slučaju američkih indijanaca i afričko-američkog stanovništva. Iako se nije koristio doslovnim citatima, Dvořáka je nosio duh te muzike, pa je vjerovao da je budućnost američkog kompozitorstva u novim temeljima od zvuka i ritma te zemlje.

 

Sa druge, ipak važnije strane, stajala je Dvořákova rodna Češka, Bohemija i Moravija sa svojim karakterističnim slavenskim prizvukom. Antonín Dvořák je iznimno cijenio tu tradiciju, i o tome posebno svjedoče njegovi glasoviti Slavenski plesovi. To je šesnaest orkestarskih komada (Op.46 i Op.72) nastalih između 1878 i 1886 godine. Kompozitor ih je osmislio po uzoru na Mađarske plesove drugog velikog romantičara, Johannesa Brahmsa. No, svoje je 'plesove' kreirao na svoj način, koristeći se elementima tradicijske prakse ali ugrađenim u određenu vlastitu zvučnu viziju iste. Slavenski plesovi su izvorno komponovani za klavir četveroručno, no kasnije su na zahtjev Dvořákova izdavača prilagođeni za orkestar. Vjerovatno su jedno od poznatijih djela u historiji muzike posvećenih biću jedne zemlje i njena naroda.

 

U ovom izdanju emisije Art of Sound slušamo djela Antonín Dvořáka, njegovu Simfoniju br.9 u e-molu, Op.95, poznatiju kao Simfoniju Novog svijeta, i potom Slavenske plesove Op.46, br.1 u C-duru i br.3 u As-duru.

Djela izvodi New York Philharmonic pod dirigentskom palicom Leonard Bernsteina (1918-1990).


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije