Amra Babić u emisiji 'Manje je više'

Radiosarajevo.ba
Amra Babić u emisiji 'Manje je više'

Sagovornica Radio Sarajeva u drugom izdanju emisije "Manje je više" koja je na programu u četvrtak u 16,00 je  Amra Babić, nova načelnica Općine Visoko. Sa Amrom smo razgovarali o političkom životu jedne bosanskohercegovačke žene.

"Kad smo u stranci birali ko će ustvari biti kandidat za općinskog načelnika, pitali smo se da li je stanovništvo spremno prihvatiti da jednu odgovornu funkciju i jednu funkciju koja se smatra klasično muškom, povjeri jednoj ženi", govori Amra u intervjuu za Manjine.ba.

Žene u BiH čine čak 52% stanovništva, ali one i dalje spadaju u marginalizirane grupe kada je riječ o svim javnim i društvenim procesima počevši od političke, medijske zatupljenosti, preko edukacije pa do sporta i kulture.

Analiza trenutnog stanja jasno govori da su žene na marginama, nedovoljno zastuljene  posebno u zakonodavnim i izvršnim tijelima. Ovo je tema o kojoj  ćemo razgovarati u drugom izdanju emisije "Manje je više" na Radio Sarajevu.
        
Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, predviđeno je da 40 posto žena bude u vlasti; u Izbornom zakonu taj procenat pada na 33 posto - i to je, naravno, procenat koji političke partije i poštuju. Međutim, realna slika pokazuje da žena, na svim nivoima vlasti, ima oko 18 posto.  U državnoj vladi ministarki nema, u Federalnoj – samo jedna itd...

O ovom problemu smo razgovarali sa Majom Barišić, savjetnicom za socijalnu inkluziju pri Misiji OSCE-a u BiH.

Poslušajte drugo izdanje emisije 'Manje je više', emisiju  portala Manjine.ba i Radija Sarajevo, 11. Otkobra  u 16,05 h.

Ukoliko nas ne možete pratiti  na 90,2 FM, uvijek je tu i web streaming: http://www.radiosarajevo.ba/media/player2/rs_player_mini.html

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije