Air, Symmetry

Radiosarajevo.ba
Air, Symmetry
U novom izdanju emisije 50minuta (koja se emituje svake srijede u 22h, i reprizno petkom u istom terminu) prošetat ćemo kroz dva filmska soundtracka - jednog stvarnog i jednog imaginarnog filma.
 
Započinjemo s onim stvarnim. Film je Put na mjesec, ili originalnim naslovom Le Voyage Dans La Lune iz 1902 godine, francuski nijemi crno bijeli naučno fantastični filmski uradak donekle zasnovan na romanima De la Terre à la Lune Jules Vernea, i The First Men in the World H.G.Wellsa. Reditelj mu je bio iluzionist i filmaš Georges Méliès, koji je načinio čitav niz raznih fantazijskih filmova. Njegov Put na mjesec je prvi SF ikad, i otkrio je u vrijeme svoga nastanka mnoge inovativne animacije i specijalne efekte, među kojima je i ona poznata slika svemirskog broda koji se sudario sa mjesečevim okom.

Osvježena i obojena verzija tog starog filma trenutno se u svome oživljenom izdanju prikazuje po filmskim festivalima širom svijeta. No, u skladu sa novim vremenom i tehnologijama, novom starom filmu bio je potreban i adekvatan zvuk. Njega su načinili francuski dvojac Air. Dakle, 16-minutnu preuređenu verziju Le Voyage Dans La Lune prati muzika Air, koja je u svome cjelovitom izdanju početkom mjeseca februara objavljena kao sedmi studijski album dua.
 

U drugom dijelu današnjih 50minuta, još jedan soundtrack – ovoga puta za jedan imaginarni film. Tako je nekako i oslovljen, sa Themes for an Imaginary Film. No, ako zavirimo iza njegova zvuka naći ćemo čovjeka koji je njegov autor i koji možda na umu nije imao neki nestvarni, već veoma stvaran i konkretan filmski uradak.
 
Producent Johnny Jewel je jedan od nepravedno zapostavljenih likova u sklapanju muzike za film Drive, čiji je soundtrack na kraju kreirao i upotpunio Cliff Martinez. Međutim, Jewel je na samome početku bio angažiran za ovaj posao, i mnogo njegova rada na kraju nije iskorišteno. Ono što ipak čujemo u filmu, u autorskom smislu, su dvije odlične numere od dva Jewelova benda, Desire i Chromatics, te upečatljiva ''A Real Hero'' izabrana, takođe, iz Jewelova audio kataloga.
 
Johnny Jewel nije jedini autor Themes for an Imaginary Film. Projekat kojim je album potpisan zove se Symmetry, i zapravo je konceptualni rad koji okuplja sastave Glass Candy, Chromatics, Mirage i Desire. Kaže se u opisu izdanja da je načinjeno za Slikare, Pisce, Fotografe, Dizajnere, Noćne šetače i Sanjare.
 






 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije