50MINUTA: Sincope, Stumbleine

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Sincope, Stumbleine

U novoj emisiji 50minuta (emituje se srijedom u 22 sata i reprizno petkom u isto vrijeme) opuštamo se uz ugodni ambijentalni zvuk nekih novih autora u ovom programu.

U prvom dijelu emisije posvetićemo se italijanskom dvojcu koji je upravo izdao debi studijski album. Ovo izdanje, kao i sam duo, glavninu medijske pažnje dobilo je u svojoj zemlji, ali neobično lijepa muzika koju je otkrilo pročula se dalje od lokalnih okvira. Duo se zove Sincope, a njihov album prvijenac Divisions.

Sincope su Dario Balinzo i Matteo Puoti, autori iz talijanske Toskane koji vole svoju muziku pitku i pomalo filmičnu. Prije izdanja Divisions objavili su u januaru ove godine za jedan netlabel EP naslova Close Moving. Uz njega je stajao kratki opis da se radi o materijalu koji potiče razna pritajena sjećanja i iskustva u našoj svijesti, koja smo privremeno smjestili na neko sjenovito mjesto. Ovo se svakako može provjeriti i na albumu Divisions, koje je ponijelo dvije numere sa pomenutog EP-ja.

Album Divisions objavljen je za britansku neovisnu etiketu Somehow Recordings, i izdanje je koje čini sedam melodičnih numera čiji ambijentalni i prozračni kvalitet  odjekuje u svijesti ostavljajući za sobom osjećaj jednostavne ugode. Nema ništa pretenciozno u ovoj muzici, njena je misija da suptilno djeluje na slušatelja, sa svojim elektronički organiziranim materijalom i vokalom Mattea Puotia, polovice dua Sincope. Sincope i album Divisions bi valjalo konzumirati u onim usamljeničkim trenucima kada nam prosto treba malo odmora od svijeta.

Drugi dio večerašnje emisije 50minuta pozabavit će se još jednim atmosferičnim izdanjem koje na svoj način potiče na neka intimna lutanja.

Autor ili producent je nepoznat, ali dolazi iz Velike Britanije i predstavlja se kao Stumbleine. Očigledno je veoma produktivan obzirom na to da su mu u protekla samo tri mjeseca izašla dva digitalna studijska albuma i jedan EP naslova The Night Before.

U pitanju je ambijentalna i introvertna muzika za izoliranih kontemplativnih momenata, ali sa prizvukom predigre za neko klupsko veče. Stumbleine projekat iz Brightona čini se dobrim muzičkim odabirom za one koje već vole slušati Holy Other, Sun Glitters ili neku svjetliju verziju onoga što je Burial.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije