50MINUTA: Patti Smith, Neil Young

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Patti Smith, Neil Young
Večeras u emisiji 50minuta (koja se emituje svake srijede u 22h i reprizno petkom u istom terminu) imamo posebnu priliku da predstavimo dva nova albuma koji su radovi dvoje pjesnika u svijetu rock muzike, i rock veterana u svijetu pjesništva. 

Ona je Patti Smith, a on je Neil Young. Oboje su upravo objavili svoja nova studijska izdanja.

Neil Young je sa svojim dugogodišnjim saradnicima, američkim rock bendom Crazy Horse, izdao 34-ti studijski album naslova Americana, kojim je odao svoju počast, ili dodao svoj pečat, nekim popularnim američkim pjesmama koje su dio tamošnje folk tradicije. Među njima su Oh Susannah, Clementine, Tom Dula, Get a Job, This Land Is Your Land i druge. Nastale su u 19. i 20. stoljeću, a danas su američki klasici. Kao i uglavnom sve tradicionalne pjesme, i one pripovijedaju o nekim univerzalnim ljudskim stanjima, i zato su preživjele toliko vremena. Svaka je ta numera vrijedan dio američkog naslijeđa, i neka vrsta dokumenta o prošlim vremenima te zemlje. No, kako veoma istinito gospodin Young veli, ''iako nam se može učiniti da ove pjesme predstavljaju Ameriku koja više ne postoji, emocije i scenariji iza njih još uvijek odjekuju kroz ono što se u zemlji dešava danas sa jednakim, ako ne i većim intenzitetom gotovo 200 godina kasnije.''

Neil Young sugerira svojim izborom pjesama i njihovim tekstovima da su izvjesne stvari i dalje aktuelne u društvu koje prolazi kroz intenzivne ekonomske i kulturne promjene, gdje je kriza čovjeka prilično golema.

U drugom dijelu emisije 50minuta večeras, slušamo jednu posebnu damu, samo godinu dana mlađu od Neil Younga. Ona je Patti Smith, pjesnikinja, umjetnica, autorica i kuma punka. Upravo je objavila svoj 11 studijski album Banga

Naslov zapravo potiče od imena psa iz Bulgakovog romana Ма́стер и Маргари́та (Majstor i Margarita) koji je ''odano sjedio uz svoga gospodara dvije hiljade godina, na rubu raja, dok je njegov gospodar čekao da razgovara sa Isusom Kristom.'' Patti Smith je pomislila da ''bilo koji pas koji je strpljivo čekao dvije hiljade godina na nešto, zaslužuje pjesmu.''

Album Banga, međutim, osim Bulgakovim pisanjem inspiriran je i radom Nikolai Gogola, putovanjem Amerigo Vespuccia, ili likom i djelom glumice Marie Schneider, koja je glumila u Bertoluccievom ''Posljednjem tangu u Parizu''.

No, šta god zaokupljalo pažnju Patti Smith, njena će razmišljanja i osjećaji o tome biti ispjevani kroz poeziju koja je i strašna i beskrajno dirljiva. Smith je poput svećenice vrijedne strahopoštovanja – ona je na svome vlastitom i duhovnom putu, uspravna i nepokolebljiva.


 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije