50MINUTA: My Tiger My Timing, Ariel Pink's Haunted Graffiti

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: My Tiger My Timing, Ariel Pink's Haunted Graffiti

U novom izdanju emisije 50minuta predstavljamo opet dva nova izdanja, ovoga puta iz širokog svijeta indie mješavine žanrova.

Prvi je sastav za večeras svoj rad započeo 2008 godine, kada se okupilo pet ljudi koji će svome projektu dati naziv pjesme nekadašnjeg njujorškog eksperimentalnog muzičara, Arthur Russella. Tako su nastali My Tiger My Timing, ekipa iz jugoistočnog Londona koju čine brat i sestra Anna i James Vincent, Jamie Harrison, Gary Drain i Sebastian Underhill. Njihovu će muziku britanski magazin Clash opisati kao ''alternativni pop sa crnim srcem koji je prepun želje.''

Debi single su My Tiger My Timing objavili u aprilu 2009 godine. Bila je to pjesma ''This Is Not The Fire'', koju je naslijedila ''I Am The Sound'' i istoimeni EP. My Tiger My Timing su polako puštali svoj neobični glas, i u aprilu 2011 godine ušli u finale Emerging Talent Competition, za novi talenat na festivalu Glastonbury, gdje su 'svečano' otvorili i John Peel Stage.

August 2011 je predstavio i njihov treći zvanični single, ''Endless Summer'', i to putem njihova vlastitog labela, Snakes & Ladders, koji će objaviti i njegove pratioce ''Written in Red'' i ''See You On New Year's Day''.

My Tiger My Timing su, konačno, u julu ove godine izdali i debi studijski album, pod naslovom Celeste. Ovaj je album jedno šarmantno i toplo pop prikazanje, koje se sa nostalgijom osvrće na metaforičke lične dnevnike članova benda, sa pjesmama iz najboljih dana njihovih života. Pomalo melankolično iskustvo, ali obasjano svjetlošću.

 

Drugi dio emisije poprimit će nešto tamniji i eksperimentalniji ton. Za njega je zaslužan samo jedan čovjek, čiji su uzori bili bendovi kao što su Bauhaus, The Sisters of Mercy i The Cure. To već naslućuje nešto od zvuka ovoga autora iz Los Angelesa, čije je ime Ariel Marcus Rosenberg, a naziv projekta pod kojim djeluje i sarađuje sa drugim muzičarima, Ariel Pink's Haunted Graffiti. U njemu Ariel producira sam gotovo svu muziku, i ne samo to, on lično proizvodi neke od zvukova, koristeći i vlastito tijelo.

Ariel Pink's Haunted Graffiti je načinio značajan korak kada je 2004 godine jedan svoj CD uspio ostaviti u ruke članova Animal Collective. Oni će mu osigurati okrilje svoje vlastite etikete Paw Tracks za koju je 2004 godine reizdat Arielov drugi album The Doldrums, originalno objavljen 1999. Ariel Pink je ubrzo postao projekat koji je privukao pažnju američkih medija i upoznao ih sa svojim neobičnim sadržajem. Međutim, na live nastupima efekat nije bio naročito pozitivan. Ariel svjedoči da publika nije skrivala prezir prema njemu i onome što radi, a to jasno nije bilo vrsta 'živog' iskustva za nešto komercijalniju publiku.

Sada Ariel Rosenberg ima i saradnike na sceni, a od 2009 godine i novu etiketu, 4AD. Njegov do nedavna posljednji studijski album i prvi kao proizvod grupe, Before Today iz 2010, neki su muzički mediji kao što je Pitchfork proglasili za 'najbolju novu muziku', a prvi što su podržali njegov rad, Animal Collective, uvrstili su projekat Ariela u lineup All Tomorrow's Parties festivala.

 

Ariel Pink's Haunted Graffiti je u pravo objavio novi studijski album, pod naslovom Mature Themes. To je još jednom čudnovato i zagonetno stvorenje koje je u svojoj laboratoriji sklopio Rosenberg. Ono ponekad djeluje zastrašujuće ili šarlatanski, no to nije zlonamjerno. Jednostavno je iskreni pokušaj njegova tvorca da progovori muzikom i riječima, pri čemu i sam traži nešto između svog svjetla i mraka, onog ozbiljnog i komičnog. A to su upravo zrele teme.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije