50MINUTA: Miaoux Miaoux, Totally Enormous Extinct Dinosaurs

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Miaoux Miaoux, Totally Enormous Extinct Dinosaurs

U novom izdanju emisije 50minuta (emituje se svake srijede u 22 sata i reprizno petkom u istom terminu) slušamo nešto electro-indie-dance-popa za vruće ljetne dane.

Prvi album koji ćemo predstaviti djelo je mladog autora iz Glasgowa, koji je u stanju svijet elektroničke muzike učiniti veoma dopadljivim i humanim. On se zove Julian Corrie, no pseudonim mu je Miaoux Miaoux. Do sada je samostalno objavio nekoliko medijski nezamijećenih izdanja, te konačno u junu ove godine studijski album Light of the North za neovisnu etiketu Chemikal Underground Records iz Glasgowa. Ovom albumu je prethodio EP naslova Bloom, objavljen 2010 godine. Nakon njega je uslijedilo nekoliko uspješnih koncerata za Corriea, u Glasgowu i Edinburghu, i početak nečega što će postati album Light of the North.

Ono što je Miaoux Miaoux napisao, odnosno skladao na izdanju Light of the North mnoge bi možda uputilo upravo ka 'svjetlima sjevera' iz njegova naziva. U pitanju je veoma dopadljivi indie electro koji je plesan koliko i umjereno melankoličan. Podsjeća na nešto što bi možda načinio Erlend Øye u imaginarnoj saradnji sa Caribou. No, iako Miaoux Miaoux uzore nalazi u nekim drugim izvrsnim autorima koji se bave elektroničkom muzikom, kao što su Apparat, Postal Service, Mount Kimbie i sličnim, ne trebamo ga porediti sa bilo kime. On je poseban i to ponajviše zbog toga što sintetičkome zvuku nastoji dodati emociju. 

U drugom dijelu emisije slušamo još jednog mladog autora koji eksperimentira sa elektroničkom muzikom, i još jednom u pop maniru. On je dvadesetšestogodišnji britanac Orlando Higginbottom, a njegov se muzički projekat zove Totally Enormous Extinct Dinosaurs. Poput kolege Miaoux Miaoux, i njegov je debi album objavljen 11. juna ove godine. Naslov mu je Trouble

Orlando Higginbottom britanski je producent i DJ koji ima nešto klasičniji muzički background, sa ocem dirigentom i vlastitim poslom nastavnika muzičkog u školama. Ipak, on sam je fokusiran na pretežno elektroničku muziku, koja spaja indie, pop i dance u jednom zgodnom pakovanju. Njegov prvi album izdanje je koje osim melodičnosti i emocije Light of the North Miaoux Miaoux donosi i dosta plesnog ritma za klupske dancefloorove. U osnovi, to je indie electro pop sa akcentom na 'dance' termin, ali se može konzumirati i između kućna četiri zida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije