50MINUTA: Laetitia Sadier, Micachu and the Shapes

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Laetitia Sadier, Micachu and the Shapes

Nova emisija 50minuta (emituje se svake srijede u 22 sata i reprizno petkom u istom terminu) biće posvećena zanimljivim damama u svijetu muzike čije smo ranije radove već slušali upravo u ovom programu.

Iako su generacijski udaljene, obje autorice dijele specifičan pristup radu, začinjen vlastitim neobičnim potpisom.

Prva od njih francuskog je porijekla, ali već dugo godina djeluje u Engleskoj. Zove se Laetitia Sadier i poznata je po svome snenom vokalu ali angažiranim tekstovima koji su obilježili stil benda Stereolab i sastava Monade, no i po solo projektu koji je do sada iznjedrio dva studijska albuma. Prvi je bio The Trip iz 2010, a drugi se zove Silencio i objavljen je s kraja mjeseca jula ove godine.

Novi album Sadier se ovoga puta vraća na društveno-političke teme generirane kroz suptilne i zato tomu potpuno 'neprimjerene' zvučne aranžmane. Izdanje lirski započinje malom raspravom o tome kako dekadencija vladajućih klasa stvara nove uslove za fašizam. O ovome i drugim društveno-političkim temama pripovijeda Laetitia Sadier na svome albumu Silencio. No, njegov naslov i muzički sadržaj koji obilježava ne odgovara stihovima. Navikli smo, naime, da angažirane riječi uglavnom prati buka, ali u slučaju Sadier to baš nije tako. Jedan je kritičar napisao kako autorica kroz svojih 11 numera na albumu Silencio plete muziku tako da politika zvuči kao najsenzualnija stvar na svijetu. Možda je to onda najbolji način da se i čuje ono što se treba čuti. Ako ne silom, onda milom. Odnosno milozvučno, baš kako to čini Laetitia Sadier na albumu Silencio.

U drugom dijelu emisije slušamo projekat koji vodi jedna neobična mlada umjetnica iz Londona, i koja je svojim prvim albumom vjerovatno donijela nešto od najzanimljivijeg zvuka u skorije vrijeme.

Ona se zove Mica Levi i entuzijastično ekperimentira sa muzikom, što kao rezultat donosi svježi proizvod koji su neki kritičari već prozvali novim popom. Mica ima bend koji se zove Micachu and the Shapes, sa kojim je do sada objavila jedan studijski i jedan live album. Krajem jula ove godine izašlo je i novo, drugo studijsko izdanje. Zove se Never

Prvi album sastava Mice Levi izašao je 2009 godine i zvao se Jewellery. Bilo je to jedno naizgled haotično izdanje koje je imalo vrlo smislenu strukturu od mnogih i raznih elemenata, žanrova od popa, rocka i electra. Drugo, live izdanje Micachu and the Shapes su objavili 2011 godine. Zvalo se Chopped and Screwed, a nastalo je kao rezultat saradnje sa ansamblom London Sinfonietta, interesantnim kolektivom čija je misija da smjesti savremenu umjetničku muziku u samo srce moderne kulture. Izvedbe londonske Simfoniette su veoma uzbudljive i virtuozne, a tretiraju djela od Steve Reicha do Xenakisa. Međutim, ovaj se savremeni umjetnički ansambl nije povukao niti pred autoricom kao što je Mica Levi. Micachu and the shapes i London Sinfonietta su održali zajednički nastup u maju 2010, i live album - bilješku ovog koncerta objavili u martu 2011 godine.

Sa novim albumom Never Mica Levi i njen sastav su se vratili u studio i ponovo napravili ono što najbolje znaju da rade – malo avangardno ludilo raznovrsnog zvukovlja nabijeno punk energijom. Možda to nije ploča koju ćete slušati u časovima relaksacije, ali onda kada iskrsne onaj nemir: ''Zar je to sve? Daj mi još malo energije!'', biće to vjerovatno prva stvar kojoj ćete se obratiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije