50MINUTA: Dntel, Undo

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Dntel, Undo

Večeras u emisiji 50minuta (emituje se svake srijede u 22h i reprizno petkom u isto vrijeme) opet nova izdanja, i uz njih jedna interesantna najava, događaja koji će zauzeti klupski prostor so.ba u noći 25. na 26. maj. 

U prvom dijelu emisije slušamo novi rad jednog našeg starog znanca. Prošlo je već neko vrijeme kako je gostovao u 50minuta sa svojom muzikom, pa je njegov tek objavljeni album fino iznenađenje.

On se zove James Scott Tamborello, ili jednostavnije Jimmy Tamborello, još poznatiji kao James Figurine ili Dntel. Po posljednjim pseudonimom objavio je album koji večeras slušamo, a koji nosi naslov Aimlessness. Ovo je izdanje Dntel izdao nakon pet godina studijske pauze, a radi se o zvanično trećem po redu njegovom LP-ju.

 

Ipak, Dntel projekat nije i jedini kojim je okupiran Tamborello. Svoj prvi EP pod ovim pseudonimom je počeo snimati još 1994 godine, ali paralaleno s time on je radio kao DJ i muzički urednik na jednoj radio stanici, te svirao bas u bendu Stritcly Ballroom. Kasnije će postati polovica indie-tronic projekta The Postal Service, i trećina electro-pop sastava Figurine. Iz njega se 2006 godine na kratko izdvojio pod solo pseudonimom James Figurine izdavši album Mistake Mistake Mistake Mistake, na kojem je svojim glasom gostovao i izvrsni Erlend Øye.

Svoj prvi pravi album kao Dntel Tamborello objavio je 2001 godine. Zvao se Life Is Full of Possibilities, i takođe je imao brojne goste, među kojima i Ben Gibbarda iz Death Cab for Cutie. Ovo će izdanje povezati Gibbarda i Tamborella u The Postal Service, ali pored toga otvorit će put za indie electronica mješavinu kojom će se mnogi koristiti. Za etiketu Sub Pop Dntel je 2007 objavio album Dumb Luck, a čitavih pet godina kasnije i izdanje Aimlessness.

To je album čiji karakter prilično dobro opisuje njegov naslov. Mogli bi reći da Dntel zaista naizgled besciljno luta kroz svoje eksperimentalne zvučne vizije, čije su ideje naznačene kroz dvanaest numera albuma. One jesu različite u strukturalnom smislu, ali su podređene zajedničkom osjećaju. Pretežno je to ambijentalan ugođaj, nekada dječije razigran ili pak uznemiren glitch efektima.


Nakon James Tamborella, i njegovog projekta Dntel, drugi dio večerašnje emisije 50minuta takođe je posvećen jednom zanimljivom autoru. Slušanje njegovih radova je još i značajnije time što će ga će u petak, 25. maja, ugostiti i klub so.ba.

Ime ovog autora i multiinstrumentaliste je Gabriel Berlanga, ali je poznatiji njegov pseudonim Undo, pod kojim je do sada objavio dva studijska albuma. Drugi od njih je upravo izašao, u mjesecu aprilu 2012 godine, a naslovljen je sa Motas De Polvo. Mi ćemo u večerašnjoj emisiji poslušati i kako zvuči, ali se na kratko vratiti i njegovom prethodniku, izdanju Despacio.

Berlanga je španski multiinstrumentalist, autor, DJ i producent, koji je danas jedna od važnijih figura tamošnje elektroničke muzičke scene. No, on se nije uvijek bavio elektroničkom muzikom. Bio je angažiran kao vokal, gitarist i basist raznih pop-rock bendova još od srednjoškolskih dana. Do sredine 90ih je svoju pažnju počeo usmjeravati ka drugačijem zvuku. Kako je to popularno u posljednje vrijeme, između svoja 'četiri zida' krenuo je eksperimentirati sa zvučnim teksturama koristeći se još skromnom opremom - starim sintesajzerima, samplerima i računarom.  Potom je sa kolegom Victorom Palomom, odnosno Vicknoise, oformio label Factor City, za koji do danas izdaju obojica, zajedno i pojedinačno. Međutim, Factor City Records, osim svojim vlasnicima, pruža dom i drugim autorima, čije su numere na playlistama mnogih poznatih DJ-eva danas.

Prvi vlastiti album Undo je izdao upravo za svoju etiketu Factor City 2006 godine. Izdanje se zvalo Despacio i bilo je odraz tadašnjeg trenutka u Gabrielovom životu. Uslijedilo je nakon raspada njegova dream pop benda The Light, pa je spajalo indie pop Gabrielove prošlosti, i elektroničku muziku Undo budućnosti.

Nasljednik izdanja Despacio je album Motas De Polvo, što bi u prevodu značilo 'čestice prašine'. Interesantan je to i pomalo magičan naziv za uradak čiji je sadržaj u stanju kreirati odličan ambijent neke klupske noći. No, on donosi i par numera koje se bez sumnje ističu dodatnim karakterom i posebnošću. Njima je mjesto na svakoj boljoj electro playlisti, jer spadaju među one stvari koje ostanu zapamćene.

Zato je album Motas De Polvo zapravo fuzija dvije strane ličnosti Gabriel Berlange – one autorske i DJ/producentske, njegovog iskustva kao kreativca i kao izvođača na scenama Barcelone, Berlina, Londona i Pariza.

Muzika koja se može očekivati od Gabriela uzbudljivi je i privlačni rezultat raznih uticaja, od rocka, popa do electra i techna. U svakom slučaju, najbolje je provjeriti u petak naveče, 25.maja, kada će Undo uz domaću DJ podršku, koju čine Lamiralio i Djarmah, biti na sceni kluba so.ba.

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije