50MINUTA: Com Truise, Twin Shadow

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Com Truise, Twin Shadow

Novo izdanje emisije 50minuta (emituje se svake srijede u 22 sata i reprizno petkom u istom terminu) donosi i ovaj put dva nova studijska albuma, koja će poslužiti kao mala vremenska mašina ka ne-tako-dalekoj prošlosti.

Naša destinacija, a inspiracija autorima koje ćemo slušati, su osamdesete godine prošloga stoljeća i popularna muzika koja ih je obilježila.

Prvi autor za večeras gotovo je opsjednut synth mašinama, i tvorac je zvuka koji sam naziva ''mid-fi synt-wave, slow-motion funk''. Njegovo je ime Seth Haley, a pseudonim Com Truise. Izdaje za američku neovisnu etiketu Ghostly International, čijih smo nekoliko autora, uključujući i Com Truisea, već slušali u ovoj istoj emisiji.

Nakon svoga prvog albuma Galactic Melt iz 2011, Com Truise je u mjesecu julu ove godine izdao i drugi studijski album. Naslov mu je In Decay.

Galactic Melt je bila prva značajnija najava nostalgije koju Com Truise gaji prema prošlošću, fragmentima Joy Division, New Order ili Cocteau Twins. Naravno, Haleyeva je muzika veoma lična interpretacija sjećanja na to prošlo vrijeme, procesuirana kroz njegove voljene sintesajzere.

Novi album koji je Com Truise upravo izdao, In Decay, zapravo je zbirka do sada neizdatih autorovih numera koje datiraju još iz vremena prije objavljivanja njegovog debi albuma. One opisuju na još vjerniji način od Haleyevih recentnih radova koliko je on odan ovome synth wave zvuku, koji ga potiče na mnoge zanimljive eksperimente.

U drugom dijelu emisije sa još jednom inkarnacijom synth zvuka putujemo gotovo tri decenije u prošlost. Autor koji će nas na svoj način sjetiti tog vremena zove sebe Twin Shadow, i do sada je objavio dva studijska albuma. Drugi je upravo izašao, i biće objekt naše pažnje večeras. Naslov mu je Confess.

Svoj debi album Forget Twin Shadow je objavio 2010 godine uz producentsku pomoć basiste i producenta iz benda Grizzly Bear. Sa ovim je izdanjem već najavio svoju sklonost ka new waveu 80ih, melodičnim teksturama i lirikom koja ogleda autorova lična iskustva.

Studijsko izdanje Confess u sličnom je raspoloženju, osim što je orijentirano prema sadašnjem trenutku u Lewisovom životu , za razliku od svoga prethodnika koji se bavio prošlošću. O ovom albumu autor veli da govori veoma detaljno o njegovoj trenutnoj stvarnosti, o jednom putu na kojem su se izmijenili mnogi odnosi sa raznim ljudima. U tom smislu izdanje vrlo opravdano nosi naslov Confess, jer njime Lewis nerijetko neveselo priznaje istinu o svome sadašnjem životu.

Zvučno, izdanje se opet vraća prošlosti, prema muzici koja je obilježila osamdesete godine.  Tako u melodičnom i melankoličnom synth pop/new wave maniru daje background slikama iz Lewisova svijeta.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije