50MINUTA: Barbara Morgenstern, Matthew Dear

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Barbara Morgenstern, Matthew Dear

U prvom dijelu večerašnje emisije 50minuta (emituje se svake srijede u 22 sata i reprizno petkom u istom terminu) slušamo jednu damu koja djeluje u svijetu elektroničke muzike gdje su žene uglavnom u manjini. Ona je bazirana u Njemačkoj, Berlinu, a zove se Barbara Morgenstern. Ima iza sebe nešto više od decenije rada, a njena je muzika bila dio omanje revolucije koja je načinila fuziju indie popa i elektronike. Morgenstern je zanimljiva i vrijedna pažnje autorica, iako tu pažnju nije stekla tokom godina možda upravo zbog toga što je nije glasno niti tražila.

Nakon albuma retrospektive njenog proteklog rada pod naslovom Fan No 2. iz 2010 godine koji je sadržavao neke hitove po neobičnom izboru Morgenstern, te numere koje su do tada mogle biti poslušane samo na kasetama, Barbara je objavila novo izdanje u cjelosti sačinjeno od novih numera. Album se zove Sweet Silence.

Ova malo potcijenjena njemačka umjetnica samozatajno već više od deset godina kombinuje u lijepom zvučnom balansu akustično i elektroničko, indie pop rock sa sintetičkim zvucima uz specifičan instinkt za harmoniju i melodiju. Kada je počela izdavati materijal 90ih godina, bila je dijelom berlinske scene poznate pod imenom Wohnzimmer, ili muzika 'dnevnog boravka', jer su se svirke tih umjetnika održavale upravo u takvom ambijentu. Iz tog je prostora nastajao zvuk Barbare Morgenstern, i tu je njegov najprirodniji dom, gdje ga se može čuti kako treba.

 

U drugom dijelu emisije slušamo autora koji se zove Matthew Dear. On je producent, DJ, remikser i suosnivač jedne etikete upravo posvećene elektroničkom zvuku, kuće Gostly International. Do sada je izdao četiri studijska albuma, od kojih je posljednji bio Black City, ujedno njegov treći album za pomenuti label.

Matthew Dear sada ima novi album, koji se zove Beams a koji donosi još jednom toplu, ali sjenovitu elektroničku muziku na osoben način ovog autora.

Ovaj je album nasljednik studijskog albuma Black City iz 2010 godine koji je bio kulminacija godina vrijednog rada i eksperimentiranja i jedan mračan zvučni svijet opisan kao imaginarni metropolis očajnih slučajeva, izgubljenih duša i nemoralnih motiva - spomenik sjenovitoj strani urbanog života koja se budi vrišteći usred noći. Black City je sam Dear opisao ovako: ''Čini se kao grad koji je uvijek budan, i ne može se ugasiti. Zamišljeni uvrnuti grad koji nikada ne spava. Ali da, pun je požude, ljubavi i mračnih sjena. Čudnih stvari koje vrebaju iza ugla...''.

Beams nastavlja lebdjeti ćudljivim svijetom Matthew Deara, koji je istovremeno apsolutno romantičan, atmosferičan i melankoličan, a nad kojim poput prijetnje bdije glas njegova autora...


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije