1982, Lars Danielsson, Nils Petter Molvær

Radiosarajevo.ba
1982, Lars Danielsson, Nils Petter Molvær

U večerašnjem izdanju emisije 50minuta (emituje se svake srijede u 22h, reprizno petkom u istom terminu) u nekim smo novim zvučnim lutanjima, a polazna tačka nam je ovoga puta Norveška.

Započinjemo sa triom koji povezuje tradicijsku i umjetničku muziku improvizacijom, koji zvuči istovremeno savremeno ali i klasično, sa izvorima u nekim prošlim vremenima.

Ime ovoga tria je 1982, kako se zvao i njihov debi album iz 2008 godine. Njegovi su članovi Nils Økland, koji svira hardingfele, norveški tradicijski instrument nalik violini, Sigbjørn Apeland, orguljaš i svirač harmoniuma,  inače i doktor etnomuzikologije, te Øyvind Skarbø, perkusionist, koji sarađuje i sa drugim značajnim imenima norveške muzičke scene, poput iznimnog saksofoniste Håkon Kornstada.

Ovaj trio neobičnog instrumentarija  je u decembru prošle godine izdao svoj drugi studijski album, naslova Pintura. Radi se o veoma naročitoj zbirci zvučnih pejzaža u kojima se kroz eksperimentalni i improvizacijski postupak nazire i lijepi folklor Norveške.


Naredni projekat koji slušamo u ovom izdanju emisije 50minuta, majstorsko je djelo šveđanina Lars Danielssona. Danielsson je kontrabasist, čelist, pa i klavijaturist po potrebi, i ujedno kompozitor i producent. Svirao je i snimao sa mnogim značajnim umjetnicima, kao što su John Scofield, Jack DeJohnette, John Abercrombie, Kenny Wheeler, Trilok Gurtu, Bugge Wesseltoft, te Nils Petter Molvær. U protekle tri decenije izdao je kao autor i bandleader desetak studijskih albuma, od kojih je posljednji objavljen u februaru mjesecu ove godine, pod naslovom Liberetto.

Na svojim je izdanjima Danielsson istraživao saradnje sa mnogim muzičarima, i sa njima nalazio slične puteve. Novi smjer, ili bolje reći mikrosvijet, pronašao je na novom albumu sa mnogo mlađim kolegom Tigran Hamasyanom, dvadesetčetverogodišnjim armenskim pijanistom i autorom. Danielsson i Tigran su sjajno spojili svoje senzibilitete u jednom eteričnom i rijetko delikatnom izdanju, a u tome su im se pridružili britanski gitarist John Parricelli, stari znanac Danielssonov, nekadašnji bubnjar Esbjörn Svensson Tria Magnus Öström, te jedan od ponajboljih trubača norveške i skandinavske jazz scene i glas njenih plavičastih pejzaža, Arve Henriksen.

Ova odlična petorka, na čelu sa Lars Danielssonom, donosi nam iznimno dragocjen uradak, naslova čija je ljepota u melodiji, aranžmanima, besprijekornoj svirci i doprinosu svakog muzičara ponaosob. Bilo da zvuk izvire iz jazz, dimenzija klasične muzike, nordijske melankolije ili armenske tradicije koju sa sobom donosi Tigran, iznova je nagrada za svakoga ko želi slušati i osjećati.

Treći dio večerašnje emisije 50minuta rezervisan je za još jednog umjetnika sa sjevera. Njegovo je ime Nils Petter Molvær, on je izniman muzičar iz Norveške čiji je instrument truba, i osim što je izvrstan majstor iste, još je kompozitor i producent. U okviru nu jazz pravca, čji je on jedan od pionira, Molvær na poseban način kombinuje jazz sa raznim pravcima elektroničke muzike, elementima rocka i popa, a povremeno svoj već prepoznatljivi stil začini i sa zvucima dalekog istoka. Muzika Nils Petter Molværa ambijentalnog  je karaktera, sa već karakterističnim soničnim obilježjima sjevernih interpretacija.

Nils Petter Molvær, nakon niza uspješnih izdanja od kojih je posljednje, Hamada, objavljeno 2009 godine, svoj najrecentniji album izdao je u septembru prošle godine. Naslov mu je Baboon Moon, i na njemu je, nakon duge saradnje sa gitaristom Eivind Aarsetom,  Molvær pronašao novog saučesnika u svome doživljaju zvuka. Ovaj put, mladi gitarista i eksperimentator Stian Westerhus iz svog zastrašujuće privlačnog ali iznimno ekspresivnog soničnog svijeta donosi vlastite improvizatorske vizije, i pojavljuje se sa električnom i akustičnom gitarom, harmoniumom, prepariranim klavirom, raznoraznim spravicama i sa ''previše pedala''.

Album Baboon Moon sam Molvær nazvao je slobodnim, tamnim prog rockom.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije