15. Jazz Fest Sarajevo: Stian Westerhus

Radiosarajevo.ba
15. Jazz Fest Sarajevo: Stian Westerhus

Mladi norveški umjetnik Stian Westerhus boravi u nekom paralelnom, zastrašujuće privlačnom soničnom svijetu. Njegovi eksperimentalni performansi na električnoj gitari i pratećim rekvizitima putovanje su u neistražene zvučne sfere sa kojima se hrabro suočava Westerhus. To je njegova lična avantura, koja možda i pripada budućnosti improvizacijskih tehnika, ali svakako u svojoj osnovi ima korijene u umjetničkoj eksperimentalnoj muzici 20og i 21og stoljeća, te popularnijim žanrovima poput industrial rocka. Stian na nekonvencionalan način pristupa već konvencionalnom instrumentu – električnoj gitari, na kojoj i gudalom oblikuje zvuk, u daljnjem procesu sintetički ga modifikujući do gotovo neprepoznatljivih obličja.  

To je zvučni pejzaž u kome je teško uočiti njegov gitarski izvor. Stian Westerhus testira mogućnosti svoga instrumenta do krajnjih granica, pri čemu prema njemu nema gotovo nimalo milosti. No, uprkos ovom, čini se, brutalnom postupku, muzika Westerhusa je neobično ekspresivna, atmosferična i podređena nekome melodičnom ozračju. Nije žanrovski ograničena, jednostavno je rezultat individualne vizije njena autora.

 

Neobičan dar Stian Westerhusa prepoznali su neki znameniti muzičari norveške nu jazz i eksperimentalne scene, sa kojima on intenzivno sarađuje. Među njima su Nils Petter Molvær, Arve Henriksen, Lasse Marhaug, Paal Nilssen-Love, te Sidsel Endresen.  Pored toga, Westerhus je nagrađen u svojoj zemlji priznanjem za mladog jazz muzičara godine, te Molde International Jazz Festival nagradom za izniman talent, a u Britaniji mu je dodijeljena ''BBC Award for Innovation in Jazz''. Takođe, on piše i izvodi muziku za moderni ples.

Do sada je ovaj umjetnik za objavio za norvešku etiketu Rune Grammofon dva studijska izdanja: u maju 2009 godine album Galore, a 2010 i drugo izdanje Pitch Black Star Spangled.

O zvuku Westerhusa britanski JazzWise Magazine je napisao i ovo: ''Osjećaj prijetnje biva generiran kroz silnu energiju brutalno brilijantnog norveškog gitariste Westerhusa, koji ugađa svijet izmučenih zvukova svojim gudalom generiranim notama, u harmonsku distorziju epskih razmjera. (...) Ovo je nagla, ponekad teška stvar kao s drugoga svijeta, nabijena jazzom, ali ne i njime definirana. Dobrodošli u novo stoljeće improvizirane muzike''.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije