15. Jazz Fest Sarajevo: Dave Holland & Pepe Habichuela

Radiosarajevo.ba
15. Jazz Fest Sarajevo: Dave Holland & Pepe Habichuela

Dave Holland i Pepe Habichuela pravi su primjerci istinskih velikana muzičkog svijeta današnjice, u autorskom i interpretacijskom smislu.

Britanski kontrabasisit Holland iza sebe ima gotovo pola stoljeća više no uspješne karijere, koju su neprocjenjivom učinili njegov naročit talenat i mnoge saradnje sa svima onima koji su taj talenat odmah prepoznali. Među njima  je prvi bio Miles Davis, koji ga je čuo kada je on imao samo 22 godine, i istog je momenta zahtijevao da postane članom njegova benda. Sa Davisom je Holland tada ostao dvije godine, te sarađivao sa njim na poznatim izdanjima In a Silent Way i Bitches' Brew. Nakon toga je 70ih godina nastavio svirati sa mnogim drugim renomiranim muzičarima iz žanra, kao što su Stan Getz ili John Abercrombie, te započeo i angažman od preko tri decenije sa poznatom jazz etiketom ECM. Konačno je 1983 godine oformio svoj prvi kvintet, i to će biti početak niza njegovih projekata u kojima je nastupio kao bandleader. U toj je ulozi dobio i svoje dvije Grammy nagrade – za izdanje What Goes Around iz 2002 objavljeno za ECM, te album Overtime iz 2005, izdat pod okriljem vlastite Hollandove etikete Dare2, koju je ustanovio upravo zarad posvećenosti procesu realizacije muzičkog materijala u njegovoj cjelosti.

Između ovih grubih i kratkih crtica značajne karijere Dave Hollanda nalazi se ogroman broj studijskih albuma – oko 25 njih nastalih pod njegovim vodstvom, i niz drugih u kojima je učestvovao kao sideman, uz, za primjer, Chick Coreu, Miles Davisa ili Herbie Hancocka.

 

Posljednji u nizu Hollandovih partnera u muzici je Pepe Habichuela, izvanredni i glasoviti flamenco gitarist jednako tražen u ovome drugom, paralelnom zvučnom svijetu koji egistira s one strane jazza. No, kako se ispostavilo, oba ova univerzuma mogu neobično dobro komunicirati ako su njihovi predstavnici istinski umjetnici žanra.

Pepe José Antonio Carmona pripada velikoj porodičnoj dinastiji poklonika flamenca, u kojoj je gitara nezaobilazan instrument. Habichuela je član treće Carmona generacije, i muzičar koji je nesumnjivo doprinijeo evoluciji flamenco izraza. Promovirao ga je i u sve aktuelnijoj oblasti muzičkih fuzija, svirajući sa poznatim američkim bas gitaristom Jacom Pastoriusom,  trubačem Don Cherryjem, ili pak britansko-indijskim muzičarem Nitin Sawhneyem. Saradnja sa Dave Hollandom, u smislu različitosti izraza, nije za Habichuelu nova stvar, ali jeste posebna obzirom na to o kakvom je jazz umjetniku riječ. Istinska zvijezda flamenca, Pepe Habichuela, je sa Hollandom pronašao jedan novi zajednički jezik, koji objedinjuje majstorstvo kontrabasiste u kreiranju tona i ritma, i beskrajnu Carmoninu predanost duhu flamenca. Uz dvojicu veterana, u projektu se pojavljuje i Habichuelin sin Josemi Carmona, koji svojom svirkom na gitari upotpunjava ovu zvučnu priču.

Naravno, pomenuta priča traje već neko izvjesno vrijeme – od 2006 godine kada su Pepe Habichuela i Dave Holland po prvi puta zasvirali zajedno. Od tada su održali niz koncerata, te 2010 godine objavili i zajednički album pod naslovom Hands. Ruke ovih iznimnih muzičara, na kontrabasu i akustičnoj gitari proizvele su svijet koji na vrlo suptilan način kombinuje jazz i flamenco, oslobađajući napeti flamenco temperament neuhvatljivim jazz improvizacijama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije