Vikend pjesama za djecu... i za odrasle!

Radiosarajevo.ba
Vikend pjesama za djecu... i za odrasle!



Ovaj vikend na našem radiju je u znaku pjesama za djecu.

Slušaćemo veoma raznolike pjesme, iz različitih vremena, raznih muzičkih pravaca, pjesme koje su izvodili i djeca i odrasli.

Najstariji snimci koje smo uspjeli pronaći datiraju iz pedesetih godina:

Razvoj muzičke produkcije za djecu dobio je snažan zamah razvojem televizije 60-h godina.Novonastale emisije za djecu morale su imati muzičku komponentu, pa su autorima u muzičkim dijelovima pomagali ugledni kompozitori i pjesnici za djecu.

Pomenimo neke od pionira: Duška Radovića koji je sarađivao na seriji "Na slovo na slovo" ili Ratka Zvrku koji je pisao tekstove za "Mendu i Slavicu"

Nabrojimo samo neke od TV serija za djecu: "Veliki i mali", "Nedeljni zabavnik", "Neven" ,"Poletarac", "Niko kao ja", "Muzički tobogan", i svakako najdugovječnija "Kocka, kocka, kockica" koja se emitovala 20 godina sa preko 250 snimljenih epizoda!

Organizirani su i festivali sa puno lijepih dječjih pjesama, poput "Malog Šlagera", "Radost Evrope", "Šibenskog festivala djeteta"...

Razvojem diskografije pojavljuju se i brojna izdanja za djecu. Tako je čak i najpopularnija domaća grupa Bijelo Dugme imala album "Milicija trenira strogoću" za svoju najmlađu publiku.

Brojni su autori i izvođači čije ćemo pjesme slušati ovaj vikend. Od Ive Robića do Tife ili Gobca, skoro sva istaknutija imena imali su u svom repertoaru i pjesme za najmlađe. Od dječijih izvođača najistaknutiji su bili  horovi "Kolibri", "Trešnjevački mališani", "Kikići"...

Od novije produkcije ovog vikenda slušaćemo najviše pjesme sa albuma "Planeta zemlja" i latino pjesme u koje izvode "Klinci sa Ribnjaka" sa svojim odraslim gostima...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije