Unplugged na Radio Sarajevu: The Frajle

Radiosarajevo.ba
Unplugged na Radio Sarajevu: The Frajle

The Frajle na Radio Sarajevu

Danas smo, u okviru našeg poslijepodnevnog "otvorenog" programa na Radio Sarajevu i emisije ''Pjesmom da ti kažem'' ugostili članice ženskog akustičnog benda iz Novog Sada - The Frajle.

Kao najavu njihovog večerašnjeg predstavljanja sarajevskoj publici u restoranu 'Četiri sobe gospođe Safije', djevojke su nam u opuštenoj atmosferi odsvirale i otpjevale nekoliko pjesama.

Četiri dame, jedan show

Marija Mirković, Nataša Mihajlović te Jelena i Nevena Buča udružile su svoje vokale i dvije akustične gitare te napravile pravi muzičko-scenski spektakl - grupu The Frajle.

Frajle su nastale 2009. godine, a instantno su postale regionalne zvijezde. Bend izvodi autorske pjesme, ali i obrade velikih hitova pop, rock, RnB i soul muzike, kako stranih, tako i izvođača sa naših prostora, a dosad su najveću popularnost stekle svojim pjesmama ''Štiklice'' i ''Ich liebe dich''.

Originalnim aranžmanima, višeglasnim interpretacijama, atraktivnom pojavom i karizmom koja plijeni, osvojile su velike simpatije publike i svakako predstavljaju nešto što iskače iz ustaljenih balkanskih muzičkih šablona. Pored muzičke originalnosti, članice benda svoju različitost i neobičnost iskazuju i neobičnim i otkačenim odjevnim kombinacijama.

Kako su nam djevojke objasnile, porijeklo termina ''frajle'', kao i razlog što su odabrale upravo ovaj naziv za svoj bend jeste činjenica da se u Novom Sadu dosta koristi, označavajući termin ''gospođica''.

''U Novom Sadu se termin 'frajle' dosta koristi, kako u literaturi, tako i u muzici i raznim pesmama označavajući gospođicu. Htele smo samim nazivom uputiti na to da se radi o ženskom bendu, a da njime sugerišemo i geografsko poreklo. Nazivu smo dodale i 'the' kako bi zvučao internacionalno'', kazale su vesele članice benda za Radio Sarajevo.

Uskoro novi album - 'Sa putovanja'
 

Njihov novi album naziva ''Sa putovanja'' izlazi uskoro, a muzički repertorar benda The Frajle uključuje, kako autorske, tako i razne obrade domaćih i stranih hitova, uključujući i filmsku muziku.

 

''Cela stvar je krenula 2009. godine, kada smo spakovale štikle i gitare i krenule na more. Počele smo svirati, a žurka traje sve do danas! Sve naše pesme su potom nastajale na putovanjima ili u kuhinji dok jedemo... iz  tog je razloga album dobio naziv Na putovanju.'', kazale su The Frajle za Radio Sarajevo.

The Frajle se nakon večerašnjeg koncerta vraćaju u Novi Sad gdje će posjetiti koncert Eryke Badu u okviru ovogodišnjeg Exita koji će se održati na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Nakon toga slijede nastupi u Hrvatskoj, Sloveniji i, kako kažu, ovo je za njih godina rada u znaku turneje, koncerata, promocije novih pjesama.

Podsjećamo, The Frajle će svoj sarajevski koncert održati večeras, 9. jula u 21:00h, u restoranu Četiri sobe gospođe Safije, a u nastavku pogledajte isječke iz današnjeg druženja sa članicama benda The Frajle:


 
Vezano:
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije