UB40 vikend na RSA

Radiosarajevo.ba
UB40 vikend na RSA


UB40 je ime britanske rege muzičke grupe. Osnovani su 1978. godine u Birminghamu, Engleska. Najveće uspjehe postizali su 80-tih godina 20. stoljeća hitovima poput Red Red Wine, Kingston Town, i obradama Can't Help Falling in Love i I Got You Babe.
UB40 su 1978. osnovali braća Ali Campbell (pravo ime Alistar Campbell, rođen 15. februara 1959. godine) i Robin Campbell, sinovi škotskog folk pjevača Iana Campbella. Prve muzičke instrumente su kupili novcem koji je Ali Campbell dobio u svađi u baru tijekom proslave svog 17. rođendana. Ime UB40 nastalo je tako da su prepravili šifru obrasca za nezaposlene Department of Unemployment u Engleskoj u Unemployed Benefits from 40. (Nezaposleni benefiti od 1940. godine).
1980. godine kada je grupa Pretenders radila turneju u Engleskoj, članovi UB40 primijetili su vokalisticu i ritam gitaristicu Chrissie Hynde u kafiću. Iste godine Pretenders i UB40 kreću na zajedničku turneju i UB40 objavljuje debi album "Signing Off". 1986. godine Pretenders i UB40 su udružili snage i u studiju i obradili pjesmu "I Got You Babe" iz 1966. godine koju u originalu izvode Sonny & Cher, i s njom postigli veliki komercijalni uspjeh.
UB40 su jedan od rijetkih bendova koji još uvijek nastupaju u originalnoj postavi.
Više o bendu UB40 pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije