Travničanin pjesmom osvojio srca hip-hop publike: Moramo nadvladati huškače rata

E. H.
Travničanin pjesmom osvojio srca hip-hop publike: Moramo nadvladati huškače rata
Muzika kao univerzalna umjetnost svih nas često osvaja naša srca ako se tematika koju obrađuju određene kompozicije i pjesme poklapa s našim trenutnim duševnim i fizičkim stanjem.

Upravo takav slučaj je i s pjesmama mladog Travničanina Anesa Tabakovića, koji je nedavno objavio svoj singl R.I.P. World, kojim je osvojio srca brojnih ljubitelja hip-hop muzike.

Iako se primarno bavi drugim žanrovima, u želji da svijetu prenese veoma važnu poruku o onome što njega tišti, odlučio je isprobati se i u hip-hop umjetnosti, koja mu se učinila kao najbolji način da iskaže svoje emocije kroz muziku.

"Moj rodni grad je Travnik, ali sam ga zbog loših uslova za rad napustio prije nekoliko mjesec i odlučio da, sa završenom medicinskom školom, spakujem kofere i pođem za Njemačku. Ipak, nisam zaboravio svoju glavnu ljubav, a to je muzika, te svi koji me poznaju znaju da se bavim muzikom već duži niz godina, da u tome uživam, da komponujem i pišem pjesme", kaže Anes na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Dodaje i kako je čitav život pokušavao pronaći svoj način kako bi iskazao svoje emocije, ali zbog nedostatka novca nikada nije mogao svoje kompozicije i pjesme pretočiti u djelo. Svojevremeno je, kaže, tezgario po kafanama, ali oprema za snimanje, koja mu je nedostajala, bila je uvijek "kamen spoticanja" u želji da snimi svoju pjesmu.

"Nakon nekoliko mjeseci rada u Njemačkoj napokon sam stekao uslove da kupim svu potrebnu opremu i napravim studiju. Potom sam se odlučio da snimim i svoju prvu pjesmu, a ona je nastala sasvim spontano. Već nekoliko godina sam imao ove melodije u glavi i onda je napokon došlo vrijeme da sve to pretočim u pravu pjesmu. Uz matricu koja je 'vukla' na hip-hop odlučio sam se isprobati i u repovanju, te je iz svega nastala pjesma koja je dobila dosta pozitivnih kritika", ističe mladi Travničanin, koji je vidno zadovoljan postignutim.

Vrlo skoro njegova pjesma dobila je i svoj spot, a glavni "krivac" za snimanje video verzije bio je Jakov Sušac, Anesov prijatelj, s kojim je na odmoru vizualizirao riječi i emocije iz pjesme.

Spot i pjesmu su potom plasirali na YouTube servis, gdje je ona uskoro stekla popularnost, a snažna poruka koja govori o lošem svijetu koji nas okružuje dodatno je doprinijela Anesovoj popularnosti.

"Nikad u životu nisam dobio više poruka i vidio sam da je moja pjesma vrlo brzo postala popularna. Shvatio sam da sam stvorio nešto jako s porukom koja bi se mogla čuti i van granica BiH. Tema je jasna, oštra i tužna, a slike iz spota jasno govore šta se dešava u svijetu i kakva se politika danas vodi", zaključuje mladi Travničanin za Radiosarajevo.ba, te dodaje kako bi volio da svijet nadvlada huškače rata, kako bi zavladali mir i sloga u okruženju koje bi napokon pružilo svakoj osobi da bude ono što zaista želi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije