TheAebyss razgovarao sa The 69 Eyes

Radiosarajevo.ba
TheAebyss razgovarao sa The 69 Eyes


Ne postoji šišmišarka, darkerka ili dama koja voli mračniju muziku koja nije nikad čula za bend The 69 Eyes. Rijetko će se naći ijedna koja nije jedva čekala doći kući iz škole, samo da čuje preko slušalica kako joj Jyrki69 šapuće na uho i pomaže joj da bolje prihvati pubertetske promjene tijela. Sam Jyrki bi se možda složio da je ovo primarna funkcija benda The 69 Eyes, alisigurno nije jedina. Jedna druga, skoro isto tako važna je dobar dernek, skakanje po bini, a kad uz to spojite i interes za vampirima, onda je fraza sex, drugs & rock n' roll savršeno jasna. Punih 20 godina The 69 Eyes rade upravo to. Počeli su kao glam rock bend, da bi poslje bili pravi gotičari, a sada sve to izmješali i ove godine objavili možda najbolji album karijere. Ploča se zove "Back In Blood", a mi smi iskoristili priliku da ispitamo vodećeg finskog vampira o tome šta inače radi kada skine šminku...

Zdravo Jyrki! Vjerovatno znaš da tamo vani ima mnogo fanova benda The 69 Eyes koji su ubijeđeni da je upravo album "Wasting The Dawn" vaš prvi i da oni uopšte ne znaju za glam rock prošlost benda. Kako se uopšte bend razvio iz te sleaze faze u glavni goth rock bend i da li ti je možda danas drago što fanovi zanemaruju tu prošlost benda?
Pa, mi smo kao The 69 Eyes počeli još 1989. godine, dakle prije 20 godina i to kao garage-glam rock bend. Svirali smo pjesme benda Kiss, Alice Cooper-a i Dead Boys-a, a onda smo počeli pisati naše pjesme koje su još tada govorile o vampirima i bile su pune horror uticaja. Još tada nam se sviđao dakle gothic rock pored običnog rock-a, ali i glam tako da nam je trebali nekih 10 godina da spojimo sve te uticaje u ovaj naš zvuk, koji njegujemo i danas. Tom računicom dođeš tačno na darum objave albuma "Wasting The Dawn" koji zaista predstavlja taj neki moderni goth n roll stil benda The 69 Eyes. Ja ipak i dalje volim svaki naš album i crpim inspiraciju iz njih. Mislim da smo mi uvijek bili jedan korak ispred ili čak iza našeg vremena (smijeh). The 69 Eyes oduvijek pokušavaju stvoriti rock n roll koji nije ograničen vremenom i mi nikada nismo pratili neku modu. Novi album "Back In Blood" najbolje pojašnjava o čemu se radi u ovom bendu, pa ako vam se sviđa novi, provjerite i stare albume!

Ja ovo naravno pitam jer se određeni glam stav osjeti u vašim zadnjim albumima i mislim da je najjači bio na djelima "Devils" i "Angels". Da li je novi album "Back In Blood" u tom smislu najbolji mogući balans vaše gothic sa jedne i glam faze sa druge?
Definitivno! Mi na ovom albumu pokušavamo pokazati mlađim bendovima kako se to radi! Ja se iskreno nadam da ćemo uspjeti inspirisati više ovih gothic mračnih bendova da se usude i jednostavno dopuste malo rock doživljaja u svojoj muzici. We need you to ROCK some more!



Kada je procurila vijest o novom albumu, pričalo se da je to back to the roots album, pa me to mao zbunilo. Nisam znao da li da očekujem totalni glam album kao sa početaka, dakle korijena benda, ili da očekujem nešto što je više kao "Blessed Be". Na kraju smo dobili neki miks, tako da se ja pitam odakle ta priča o povratku korijenima, kad je ovaj album prema mom shvatanju ipak korak naprijed...
Iskreno rečeno, mi uopšte ne razmišljamo previše o tome. Sve te priče o zvuku albuma su dio promocijske kampanje. Za mene je ovo jedan opuštajući album i mislim da se čuje da je bend opušten. Realno, album se može slušati isto dobro u gothic pećinama, kakvim grobnicama, kao u nekom salonu za biker-e ili na motorijadi. It's only rock'n'roll - and everybody likes it!

Biću u potpunosti iskren, jako mi se sviđao "Paris Kills", kao i "Blessed Be", dok su me "Devils" kao i "Angels" malo razočarali. Imao sam osjećaj da se od ta dva albuma mogao napraviti jedan jako dobar. Kada se najavio "Back In Blood" nisam imao neka očekivanja, ali ste me uspjeli jako pozitivno iznenaditi. U suštini imam osjećaj da bi ovo mogao biti vaš najbolji album. Obzirom da je na tržištu već neko vrijeme, siguran sam da i ti imaš neko malo više objektivno mišljenje o svemu...
Meni je jako zanimljivo to što svaki naš album ima svoje fanove. Naravno, "Blessed Be" je na neki način naš "Master Of Puppets", ali opet poznajem dobar broj ljudi kojima se sviđaju samo naša prva tri glam albuma. Na zadnjim turnejama sam upoznao ljude kojima je "Angels" najbolji i sve tako. Što se mene tiče, to je super! To je dokaz da smo mi uspjeli napraviti muziku koja postoji van vremena i koja ima snage da inspiriše ljude. "Back In Blood" je album koji sadrži sve elemente sa kojima smo se mi igrali zadnih 20 godina i najbolje predstavlja našu višegodišnju viziju. Mi još nismo svirali koncerte u Evropi, tako da ja jedva čekam da dođemo, pa da vidim kakve će biti reakcije. Da li je sada album bolji od ostalih, to još ne mogu reći, jer mi i dalje zvuči previše svježe.

više na www.theaebyss.com
TheAebyss.com/Džemal Bijedić za radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije