The Stone Roses ponovo zajedno!?

Radiosarajevo.ba
The Stone Roses ponovo zajedno!?

Hoće li to kultna četvorka ujediniti još jednom svoje neobične snage? To je pitanje koje se upravo provlači zbunjenim i zatečenim muzičkim medijima.

Glasine glase ovako: navodno će u narednoj sedmici jedan londonski hotel biti mjestom ''specijalne objave'' vezane za The Stone Roses. Naime, ovaj petak su u medijski svijet poslane pozivnice za ovaj event, a njegov glasnogovornik, za Murray Chalmers PR koji rukovode događajem, odbio je potvrditi ili negirati bilo kakve tvrdnje o ponovnom okupljanju benda. Ipak, izvještaji upućuju da će se originalna postava Stone Roses zasigurno sastati povodom dva koncerta u njihovom rodnom Manchesteru slijedeće godine.

The Stone Roses su nastali u Manchesteru početkom 80ih godina, i bili jedni od pionira tamošnjeg i tadašnjeg Madchester pravca s kraja te decenije i s početka 90ih. Grupu su začeli Ian Brown i John Squire, koji su se znali još od osnovne škole i 1980 napravili sastav naziva The Patrol. No, bio je to bend kratkog trajanja,  pa su nakon kojekakvih peripetija i muzičkih izleta Brown i Squire sastavili ekipu za svoj dugoročniji projekat – The Stone Roses.

Do 1989 godine su The Stone Roses snimili i tada izdali svoj sada već kultni debi album – The Stone Roses, melodičnu mješavinu gitarskog popa i laganih dance ritmova. Te 1989 su oni za njega dobili čak četiri NME nagrade – za bend godine, najbolji novi bend, single godine i album godine. Postali su novo nacionalno blago, toliko zlatno da je njihov prvobitni label pokušao sudski da ih spriječi da rade sa drugim izdavačem.

Potom je bend izdao i svoj drugi album, Second Coming 1994, koji je već naišao na podijeljene reakcije kritike. Nakon toga je započeo i kraj The Stone Roses, koji su zvanično prestali postojati 1996 godine. Gitarist John Squire je otišao već 1995, a jednom prilikom se izjasnio da nema nikakve želje da oskrnavi grob Stone Roses ponovnim oživljavanjem projekta. Na drugoj strani, niti Ian Brown nije bio raspoložen za novi početak, ili nastavak rada. Prije otprilike dvije godine, Squire je Brownu navodno napisao pjesmu u znak pomirenja, no ovaj ju je odbio snimiti.

No, uprkos svemu, ovih dana vijesti govore drugačije, a kakav će njihov definitivan ishod biti, uskoro će se znati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije