Stone Roses weekend na RSA

Radiosarajevo.ba
Stone Roses weekend na RSA
Band je nastao u Manchesteru početkom 80ih i bio je jedan od pionira tamošnjeg i tadašnjeg madchester pravca s kraja te decenije i s početka 90ih. Zvali su se The Stone Roses, bilo je to ime koje su članovi sastavili od dijelova naziva bendova English Rose i The Rolling Stones.Grupu su začeli Ian Brown i John Squire, koji su se znali još od osnovne škole i 1980 napravili sastav koji se zvao The Patrol. No, bio je to bend kratkog trajanja, nakon kojekakvih peripetija i muzičkih izleta Brown i Squire su sastavili ekipu za svoj dugoročniji projekat – The Stone Roses.

Do 1989 godine su The Stone Roses snimili i tada izdali svoj sada već kultni debi album – The Stone Roses. Te 1989 su oni za njega dobili čak 4 NME nagrade – za bend godine, najbolji novi bend, single godine i album godine. The Stone Roses su postali novo nacionalno blago, toliko zlatno da je njihov prvobitni label pokušao sudski da ih spriječi da rade sa drugim izdavačem.

Potom je bend izdao i svoj drugi album, Second Coming 1994, koji je već naišao na podijeljene reakcije kritike. Nakon toga je započeo i kraj benda Stone Roses, koji su zvanično prestali postojati 1996 godine, i svi su izgledi da im se neće desiti kakav reunion.

No, uprkos kratkom roku trajanja, Stone Roses su sa samo svojim prvim albumom podigli ogromnu prašinu koja se ni do danas nije slegla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije