Sretna vam Nova godina dragi slušatelji: U škripcu i Nove godine

Radiosarajevo.ba
Sretna vam Nova godina dragi slušatelji: U škripcu i Nove godine
U Škripcu bio je jugoslovenski rock bend iz Beograda, koji je na muzičkom tržištu sa povremenim prekidima djelovao u periodu od 1980. do 1991. godine.

Bend je u Beogradu 1980. godine osnovao klavijaturista Zoran Vulović “Vule” zajedno sa vokalom Milanom Delčićem “Delčom” i gitaristom Aleksandrom Vasiljevićem “Vasom”. Oni su kasnije bend proširili sa dodatna sva člana: bubnjarom Milošem Obrenovićem i bas gitaristom Aleksandarom Lukićem.

Na samom početku karijere, tačnije 1982. godine, bend je dobio priliku da učestvuje na albumu Artistička radna akcija. Iste 1982. godine izdaju svoj debitantski album Godine ljubavi, gdje se bend okrenuo eksperimentalom post-punk zvuku. To je bio period kada U Škripcu još uvijek nije bio poznat bend u Jugoslaviji.

Tek sa albumom "O je!" Iz 1983. godine i velikim singlom Nove godine bend postiže uspjeh na “saveznom nivou” i biva prihvaćen širom Jugoslavije.

Sljedeći album "Budimo zajedno" iz 1984 godine karakterizira okretanje tadašnjem trendu synthpopa i album nije bio dobro prihvaćen ni kod kritike ni kod publike. To je dovelo do prvog raspada benda 1985. godine.

Vulović i Delčić su 1986. godine obnovili bend, ali su ubrzo njih dvojica napustili bend. Novi vokalista Aleksandar Tabaš kao i nekolicina drugih muzičara snimili su četvrti album pod imenom U Škripcu. Iako su imali hit pjesmu “Vreme je za nas”, album ponovo nije bio komercijalno uspješan što je dovelo do novog raspada benda 1988. godine.

Iduće 1989. godine, Vulović i Delčić su ponovo okupili ekipu sa Vasiljeviće, Lukićem i novim basistom Dejanom Škopeljom. Oni su 1990. godine snimili njihov ponajbolji album "Izgleda da mi smo sami", pokupivši mnoge nagrade kritike.

Ipak 1991. godine se raspadaju. Bend je nakratko 2007. godine održao zajednički koncert pod nazivom “20 i kusur godina zajedno”.

Pjesma Nove godine iz 1983. godine proslavila je bend U Škripcu i postala njihov najveći hit do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije