Šlageri Darka Kraljića

Radiosarajevo.ba
Šlageri Darka Kraljića

Darko Kraljić (rođen u Zagrebu 1920. god., preminuo u Beogradu 1998. god.) je po mnogima najznačajni domaći kompozitor šlagera, jedan od pionira i osnivača ovog žanra na našim prostorima.

Svoj prvi hit "Zašto si pospan Čo" komponuje još prije Drugi svjetskog rata kao maturant.

Početkom Drugog svjetskog rata dolazi u Beograd na studije, izdržava se svirajući po barovima,  pa je odmah posle oslobođenja uhapšen pod optužbom da je "svirao džez u radijskom orkestru"...

Svirao je bas gitaru u orkestru Miljenka Prohaske "Zona B", a sa svojim drugovima pokrenuo je i jazz svirke na "Kolarcu" u Beogradu.

Jedan od pionira domaće zabavne i jazz muzike Darko Kraljić  napisao je muziku za preko 50 filmova, a neke od tih pjesama danas su antologijske:

Generacija i generacije su rasle i zaljubljivale se uz Kraljićeve šlagere "Devojko mala", "Čamac na Tisi",  "Zvižduk u osam" , "Mansarda, mali stan", "Mala tema iz Srema"...

Novije generacije muzičara poput VIS "Idoli" , Slađane Milošević, Josipe Lisac... rado su snimale Kraljićeve šlagere.

Ovaj vikend ćemo na talasima Radio Sarajeva uživati u Kraljićevim kompozicijama koje su izvodili najeminentiniji pjevači zabavne i jazz muzike bivše Jugoslavije.

Od onih izvođača "stare garde" ( Kvartet Predraga Ivanovića, Lola Novaković, Stjepan JImmy Stanić...) pa sve do grupe Cubismo kod koji se "Devojko mala" zove "Nina Bonita"... :)



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije