S bendom Santana na 90,2 MHz

Radiosarajevo.ba
S bendom Santana na 90,2 MHz
Po prvi put nakon 1973. godine, okupila se originalna postava benda Santana, predvođena legendarnim Carlosom.

Carlos Santana je rođen 20. jula 1947. u Autlan de Navarro, Meksiko.

Njegov otac koji je bio jedan od mariachi muzičara i upoznao ga je sa meksičkom muzikom.  Ali, on se okrenuo muzičarima poput B. B. Kinga, John Lee Hookera i T-Bone Walkera. Sa 14 godina nastupao je u lokalnom bendu i po lokalnim barovima. Godine 1961. seli se u San Francisco. Nakon završene srednje škole 1966. godine sa četvoricom kolega osniva svoj bend pod nazivom "Santana Blues Band" i sviraju obrade B.B. Kinga i Ray Charlesa. Njihov debi album "Santana" 1969. godine prodan je u dvostrukoj platinastoj nakladi. Sljedeći po redu album "Abraxas" prodan je četverostrukoj platinastoj nakladi. U njegovoj karijeri je dosad osam zlatnih i sedam platinastih albuma. Prodao je oko 100 miliona primjeraka albuma. Na kraju 1999. godine sa svojih 52. godine ostvaruje svoj No. 1 na američkoj top listi sa pjesmom u saradnji sa Rob Thomasom. Carlos Santana je poznat po svom stilu miješanja pop muzike sa bluesom, rock'n'rollom, Afro-kubanskom muzikom i Latinskim elementima.

Diskografija benda Santana sastoji se od 23 studijska albuma, 7 živih albuma, 32 singla i 21 kompilacije. U karijeri koja traje već pola vijekaSantana je nosioc Latinskog roka, konstantno eksperimentišući sa elementima drugih žanrova.

 Album Santana IV je posljednje izdanje iz Aprila 2016 godine sa postavom iz ranih 70-ih godina (Carlos Santana, Gregg Rolie, Neal Schon, Mike Carabello i Michael Shrieve) 45 godina udaljeni od multi-platinumskog klasika Santana III koji je ovaj kvintet napravio.

Preskušavajući diskografiju Carlosa Santane i njegovog benda, ovog vikenda posebnu pažnju posvećujemo novom albumu Santana IV sa njegovih 16 pjesama snimanih tokom 2014 i 2015 godine.

Ove subote i nedelje uživajte uz Carlosa Santanu na 90,2 !

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije