Red Hot Chili Peppers ove subote i nedjelje na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Red Hot Chili Peppers ove subote i nedjelje na Radio Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Red Hot Chili Peppers

Novi album legendarnih Pepersa izlazi danas.

Ova dugovječna skupina aktivna je još od 1983. godine, a do danas njihova popularnost ne jenjava. Zvuk mladih Peppersa bio je nesumnjivo tvrđi i siroviji, te tokom godina išao sve više ka pop muzici, što im je proširilo bazu fanova širom svijeta- RHCP nikad nemaju problema sa punjenjem stadiona i koncertnih prostora gdje sviraju, Zvuči nevjerovatno, ali u našem komšiluku zadnji put su svirali prije tačno 9 godina (!) 2007. godine na Green Fest-u u Inđiji.

Osnovani su 1983. u Los Angelesu. Flea i tadašnji gitarista Hilel Slovak su imali planiranu svirku u malom klubu. Nisu imali pjevača pa su im predložili Anthonya. Smatrali su da bi mogao biti dobar izvođač jer su vidjeli njegove plesne pokrete u jednoj od diskoteka. Prvi nastup je bio zasnovan na improvizaciji Flea, Hilela i Jacka Ironsa (tadašnjeg bubnjara), dok je Anthony repao jednu od svojih pjesama o Los Angelesu poznatija kao "Out In L.A." . Prije nego što su promjenili ime benda u Red Hot Chili Peppers, zvali su se Tony Flow and the Majestic Masters of Mayhem i koristili su ga samo na par prvih nastupa. Prvi album je izdat 1984. godine pod nazivom The Red Hot Chili Peppers. Album se slabo prodavao, ali zahvaljujući lokalnim radio stanicama i MTV prodat je u 300,000 primjeraka. 

Sljedeći album pod nazivom Freaky Styley, bend je snimao uz producenta George Clintona. On im je od početka bio uzor, te ih je malo bolje uputio u miješanje punk i funk muzike.
Hilel Slovak, gitarista, umire 1988. nakon predoziranja, a Jack Irons napušta bend. I Anthony je imao problema s narkoticima, te mjesec dana proveo na rehabilitaciji, a rezultat je i pjesma koja govori o tom iskustvu Fight Like A Brave.

Prije snimanja albuma Mother's Milk primaju dva nova člana, gitaristu Johna Frusciantea i bubnjara Chada Smitha. Tada počinju i 20-godišnju sa tada traženim producentom Rickom Rubinom.

Albumom Blood Sugar Sex Magic postavljaju se na sami vrh muzičke scene. Pjesma Under the bridge je još jedna koja govori o drogi (u to vrijeme samo Anthony je prestao s drogom), a ona i brojni drugi hitovi poput Give it away, I could have lied (nastala zbog prekida Andthonyja sa Sinead O'Connor), Breakin' a girl nisu silazili sa radio stanica i MTV kanala koji ih je bjesomučno puštao. Od tada je Joe Frusciante odlazio dvaput iz benda, da bi ga konačno zamjenio njegov Josh Klinghoffer. Zahvaljujući ulasku Peppersa 2012. u Rock And Roll Hall Of Fame, Josh postaje njen najmlađi član, prešavši rekord Stevie Wondera koji je imao 38. kad je uvršten.

Najprodavaniji album Peppersa do danas je Californication iz 1999. godine. Danas, 17. juna objavljuju The Getaway, njihov 11. studijski album.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije