Recenzija: Mein Kapital Damira Avdića

Radiosarajevo.ba
Recenzija: Mein Kapital Damira Avdića

Beskompromisna muzika zahtjeva i beskompromisan odgovor – Damira Avdića ili volite ili ne volite. Nema - 'nako.

Damir Avdić nikad neće izdati loš album. Čovjek je toliki perfekcionista i dovoljno samokritičan, da će prije toga sam sebe ukinuti kao one-man-band.
Iz ove dvije početne postavke mogli ste zaključiti da volim Damira Avdića i da novi album nije loš. To je što se logike tiče. Idemo sada dublje.

„Mein Kapital“ je četvrti Grahin album, koji će danas biti objavljen na njegovoj bandcamp stranici za besplatan download (damiravdic.bandcamp.com) u izdanju Kapital rekordsa. Nešto kasnije album će doživjeti i fizičko izdanje na CD-u koji će pratiti knjigu poezije Damira Avdića, a imaće i jednu neobjavljenu priču.

„Mein Kapital“ u samom naslovu sugeriše spregu kapitala i fašizma („Mein Kampf“ – djelo Adolfa H. i „Das Kapital“ Karla Marxa). U vrijeme ekonomske krize, recesije, i propitivanja da li je moderni kapitalizam zaista efikasan sistem, ne samo u svrhu globalne ekonomije i razvoja, već i kao okvir za poštivanje ljudskih prava, naslov albuma pogađa „u sridu“.

Album otvara pjesma „2012“, koja je objavljena kao drugi najavni singl „Mein Kapitala“.

„Dva nula jedan dva biće samo godina u nizu, spasenje daleko, Bliski Istok blizu...“, kaže Avdić, i poentira sa „... uplati tiket, kvota je dobra“.

U skladu sa naslovom, većina pjesama govori o kapitalizmu, demokratiji, globalnom svjetskom poretku, revoluciji, Che Guevari, Marxu... O svome tome smo slušali i prije na Avdićevim albumima, ali to svaki put zvuči drugačije. Ima novih ideja, efektnih poenti, i psovki tamo gdje treba. Česte su i refernce na pop kulturu (pjesma Bog je koncept) i istorijske ličnosti, poput pjesme „Bakunjine“, svojevrsnom ličnom pismu zaboravljenom anarhisti i revolucionaru, savremeniku Karla Marxa – Mihailu Bakunjinu.

Prema istorijskim izvorima, Marx je lažno optužio Bakunjina da je ruski špijun, što ga je između ostalog učinilo nepoželjnim i većini evropskih monarhija. Za razliku od Marxa i Che Guevare, nije završio na majicama i posterima – „malo što te ne znaju, al' više što si ružan“, stih koji podebljava Grahinu tvrdnju da je revolucija danas dizajnirana šminka.

Između marksističkih smradova i kapitalističkih svinja, uzeću pare od ovih drugih. Prvi su ionako samo njihove sponzoruše iliti keš pičke, Bakunjine“, završava pjesma.

“Revolucionarna lava" je nastavak exploracije teme čuvene na pjesmi „Umreži se“ sa prethodnog albuma – domaći Internet aktivisti i revolucionari sa Facebooka i foruma. „Ja ukazujem na kriminal i korupciju od septembra do juna, a onda Tunis, Egipat, Tučepi. Non-stop akcija izmori čovjeka.“ I onda se isti pitaju zašto kod nas ne uspjeva revolucija.

„Neka neka“ je možda i najbolja pjesma na Mein Kapitalu, ili bolje reći proizvodi najveći emotivni učinak na slušaoca. Zar može drugačije da vas pogodi stih: „Sanjao sam...Drina, ljeto... rijeka naša, moru ide...a u rijeci mirno teku iskidane Jame strane..“. (Jama, knjiga I.G.Kovačića, op.a.)
Refren „Neka, neka“ zvuči kao ono „Neka, neka, oho ti se!“, tj. slutnju kazne koja će sigurno doći.

Ništa manje kvalitetna je i pjesma "Katalonija Galicija Sparta" koju je publika imala prvu čuti kao najavu novog albuma Mein Kapital. Pjesma je komentar na aktuelnu "krizu eura", ili bolje krizu EU, i glavne aktere Špance, Francuze i Grke.

„La Džigeracion“ je pjesma koja se na prvu dopadne slušaocu. Uvodne riječi „Hašiš, rizla, ćevap, brizla“ odmah vas oraspolože. „Fidel, Kuba, Palestina, za sve drugo Mastercard“ uozbiljuje priču, a pri kraju Damir spaja naizgled nespojivo: Lady Gaga, Slavoj Žižek, Noam Chomski, Karleuša...da bi na kraju se sve izmiksalo sa ćevapom, hašišom i brizlom. I nije vam čudno i neobično.

"Karam te" pjesmom Avdić direktno odgovara na kritike zašto je u pjesmi Bratstvo i jedinstvo „jebo mater“ Paket aranžmanu, Bregi, Breni, Titu. Odgovor je direktan i duhovit, pa poslušajte.

Sve u svemu, još jedan odličan album, iliti "kapitalno djelo" Damira Avdića Diplomtza Grahe, da nabrojimo sva imena pod kojima je poznat. Jedan poznanik je nakon drugog albuma prokomentarisao da Damir Avdić neće moći još dugo raditi pjesme samo s gitarskim rifovima i glasom, a da bude zanimljiv. Istina je, zapravo, da će to moći raditi onoliko dugo koliko ima šta da kaže. A, za sada on govori i više nego glasno.

Track list Mein Kapital:

2012
Bog je koncept
Bakunjine
Pobjedili smo
Revolucionarna lava
Neka neka
Demokratija
Budi žena
Katalonija Sparta Galicija
La Džigeracion
Karam te
Dlan

Diskografija:

Damir Avdić - ...od trnja i žaoka
Damir Avdić – Mrtvi su mrtvi
Damir Avdić – Život je raj
Damir Avdić – Mein Kapital

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije