Protest snimio novi album!

Radiosarajevo.ba
Protest snimio novi album!

Sarajevski bend Protest završio je snimanje svog novog studijskog albuma.
Nakon povratničkog koncerta u julu mjesecu u Kriterionu (u sastavu Damir, Doma, Atko, Ame), te nastupa kao specijalni gosti festivala Novih nada, novih snaga u Domu mladih, pokazali su da misle ozbiljno, te da se bend vraća u koncertnu formu.

Album nosi naziv Ljudi, selo tone!? i sniman je u studiju kod Fiće (ex E. J. Kurtović) u kultnoj ulici Fuada Midžića. Na albumu su nove pjesme, kao i solo radovi Damira Nevesinjca ranije objavljivani samo na internetu. Producenti su bili Nermin Dedić Fićo i Goran Pršić Masni, a na albumu se nalazi 11 pjesama. Primjetan je rad na masteringu u odnosu na pjesme koje su objavljivane između posljednjeg i novog albuma, što je veliki plus s obzirom da pjesme sada imaju napucaniji zvuk. Moglo je i bolje, ali punk bendovi u pravilu niti trebaju bolju produkciju, niti je mogu priuštiti.

Najavni singlovi bile su pjesme Volim te budalo mala (na albumu se zove Plesna sala Dr. Nedo Zec), te Lada s Davorom Janjićem, koje je publika već zavoljela. Pjesmu Samohrana majka mogli smo čuti na kompilaciji Izložba nervnih poremećaja grupe autora, kao i Ljudi, selo tone. Pjesma Sarajevo posvećena je gradu u kojem je Protest rastao, a lako bi je mogli prihvatiti i navijači FK Sarajevo, s obzirom na pjevljiv i zapaljiv refren (Možeš da mi diraš sve, samo Sarajevo ne...).

"I Černobilsko nebo crveno se žuti, nasukani kitovi sve su više ljuti", "Ulje i drnč, usta puna trave, baš sam sladak ovako bez glave" ili "Ja sam pikado u tvoj prozor zabio, i poruka u njemu reći će ti sve" su stihovi koje možemo čuti samo kod Protesta i zato ih i volimo. Pjesme Pikado i Sise potencijalni su hitovi osim gore spomenutih najavnih singlova, a gledajući u kompletu, radi se o jednom od boljih izdanja Protesta koje dolazi u pravo vrijeme u kojem ovakve muzike više i nema. Najavljeni su i novi spotovi te koncerti. Protest je uvijek bio nepredvidljiv u smislu rada i trajanja, tako da možda bude i više, ali i manje od najavljenog.

Što se zvanične objave albuma tiče, iz Protesta kažu: "Očekuje se njegov što brži izlazak!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije