Prince weekend na RadioSarajevu

Radiosarajevo.ba
Prince weekend na RadioSarajevu

Prince Roger Nelson je jedan od najkontraverznijih i najboljih muzičara 20tog stoljeća. Prince je rođen 7 juna 1958. u malom mjestu Chanhasen pored Mineapolisa u državi Minesota. Ime Prince je dobio po nazivu jazz trija kojim je rukovodio njegov otac John. Sa 7 godina je naučio da svira klavir i prva kompozicija koju je odsvirao na klaviru bila je iz tada popularne serije Batman. Interesantno je da će baš on uraditi muziku za Tim Robinsonov hit film iz 1989 "Batman". Ipak Princovi apetiti se ne zadovoljavaju samo na sviranju klavira i on ubrzano uči da svira gitaru, bubanj i bas. Već u tinejdžerskim godinama Prince svira sve te instrumente na profesionalnom nivou. Prince je bio jedan od rijetkih klinaca koji je znao da svira gitarski solo iz pjesme "Sunday in the park" sastava "Chicago" i samim tim uživao poštovanje lokalnih muzičara. Tinejdžerske dane mladi Prince provodi u čestim svađama sa ocem Johnom. Samim tim učestala su njegova bjekstva od kuće.

Prince je živio u podrumu kod svog prijatelja Andre Andersona sa kojim je osnovao bend koji je mahom svirao instrumentale. Bend se zvao Grand Central. Pri kraju srednje škole dobija ponudu od Isaac Hayes-a (poznatog po legendarnoj numeri za film Shaft, mlađim generacijama još poznatiji kao kuhar iz animirane serije South Park) da bude član Isaacovog sastava. Ipak Prince odbija ponudu. Ubrzo po okončanju škole odlazi sa lokalnim menagerom Owen Husney u New York u nadi da će se njegovi demo snimci dopasti velikim diskografskim kućama. Jedini Princov zahtjev bio je da on bude sam sebi producent. Diskografska kuća Warner Brothers Records se zainteresovala za mladog umjetnika i pristali su da Prince samostalno producira svoj album ali tek nakon što su Warnerovi rukovodioci prerušeni u čistaće proveli dan u studiju dok je Prince snimao i miksao muziku. Uvjerivši se da Prince zna šta radi dobio je potpunu slobodu nad svojim projektom, samim tim Prince je postao jedan od najmlađih producenata u istoriji muzike.

U vrijeme produkcije albuma "For You" 1977. Prince je imao samo 19 godina. Album "For You" se pojavio u zimu 1977. na američkom tržištu. Album nije postigao neki veći uspjeh ali ipak sa njega se iznjedrio prvi Princov hit "Soft and Wet".



Drugi Princov album izlazi 1979. i postiže prvi veći uspjeh. Album je dostigao platinasti tiraž prodavši se u milion primjeraka. Album je nosio naziv "Prince" i predstavljao je miks različitih stilova počev od popa preko hard rocka, soula i funka naravno. Album je donio r'n'b hit "I Wanna be your Lover". Za potrebe mini turneje Prince organizuje prateći sastav Gayle Chapman-klavijature, Met Fink klavijature, Andre Cymone Anderson-bas, Dez Dikerson-gitara i Bobby Z bubnjevi. Prince odlazi na turneju kao predgrupa funk muzičaru Rick Jamesu (poznat po hitu "Super Freak" koji je semplovao M.C. Hammer za potrebe pjesme Can't Touch This"). Treba napomenuti da iako predgrupa Prince kod publike prolazi znatno bolje nego glavna atrakcija Rick. Ubrzo Prince počinje pripreme za svoj treći album. Kao po običaju Prince sve instrumente i vokale snima sam. Album Dirty Mind pojavio se 1980. ali nije postigao veći uspjeh. Možda je to zbog činjenice da su sve pjesme posvećene seksualnim perverzijama i zbog toga su bile zabranjene na većini radio stanica. Ipak sa ovim albumom Prince pravi svoje prvo malo remek djelo i tu se prvi put javlja Princov originalni zvuk zvani "Minneapolis Sound". Muzika je bila mješavina funka i punka. Slijedeći album "Controversy" ne predstavlja značajniji pomak u zvuku. Princov sastav je napustila Gayle zbog toga što nije mogla da uskladi svoja vjerska ubjeđenja sa Princovom muzikom nabijenom jakim erotskim impulsima. Sastav je napustio i Andre Cymone, Princov basista i dugogodišnji najbolji prijatelj. Prince iste godine doživljava fijasko kada se kao predgrupa pojavio na koncertu britanskog sastava "Rolling Stones". 1982. pojavljuje se novi Princov album futurističkog naziva "1999". Prince postaje velika zvijezda i ujedno i prvi crni umjetnik pored Jimi Hendrixa i Michael Jacksona čije spotove je emitovao novoosnovani MTV. Hitovi sa albuma su Little Red Corvette i naslovna numera 1999.



Ipak niko nije bio spreman na ono što je uslijedilo. Prince snima film i album "Purple Rain" i 1984. dobija Oskara za najbolju muziku. U isto vrijeme prince je imao broj 1 album, hit singl i film. Tako nešto prije njega uspjeli su samo Frank Sinatra i Elvis Presley. Hitovi sa albuma su naslovna numera Purple Rain, When Doves Cry i Lets Go Crazy. When Doves Cry je prva numera crnog izvođača koja nije imala bas liniju. Samim tim izazvao je muzičku revoluciju i presedan. Purple Rain je Princov najprodavaniji album i jeadan od najprodavanijih albuma svih vremena.



Prince odlazi na veliku turneju sa svojim sastavom Revolution. Iako na godinu i po dugoj iscrpljujućoj turneji Prince je već 1985. izbacio novi album. Album Around The World In a Day predstavlja totalno drugačije muzičko rješenje. Muzika je psihodelična pod uticajem kasnijih radova The Beatlesa. Na krilima mega popularnog Purple Rain, Around the World donio je hit singl Raspberry Berret a prodaje se u 2 miliona primjeraka. 1986. Prince doživljava fijasko sa albumom Parade i novim filmom Under The Cherry Moon. Ipak, album donosi Princov najveći megahit "Kiss". Kiss donosi Princu Grammy nagradu. Kiss je minimalistički funk sa jednostavnim aranžmanom, bez basa, zasnovan samo na ritam mašini, Princovoj funk gitari i falseto vokalu.



Septembra 1986 Prince raspušta sastav The Revolution, a 1987. izdaje album "Sign of the Times", njegov kritički najprihvaćeniji album. Album karakteriše zaokret ka organskom zvuku u dobrom dijelu pjesama. Međutim, album ne postiže neki veći uspjeh kao ni naredni Lovesexy iz 1988. godine. 1989. Prince na poziv režisera Tim Burtona i insistiranje glumca Jack Nickolsona radi muziku za mega hit film Batman. U isto vrijeme ima ljubavnu aferu sa glavnom glumicom iz filma Kim Besinger. Album sa muzikom iz filma Batman iako donosi pad u kvalitetu, postaje najveći Princov hit u zadnjih par godina. Razloge u tome treba tražiti u uspjehu samog filma.

1990. donosi novi neuspjeh sa filmom i albumom Graffiti Bridge koji je trebalo da predstavlja nastavak filma Purple Rain. Te iste godine Prince sarađuje sa Madonnom na njenom albumu Like a Prayer. Iste godine Shinead o Conor postiže ogroman hit sa Princovom pjesmom Nothing Compares To You. 1991. donosi ekspanziju hip hop muzike i Prince po prvi put pravi muzički kompromis. Osniva sastav New Power Generation koji ima i repera. Album Diamonds and Pearls postiže veliki uspjeh sa hitovima Gett Off, Cream i Diamonds and Pearls.
Slijedeći album nazvan po simbolu koji predstavlja muško ženski korteks postiže solidan uspjeh i donosi hit intrigantnog naziva Sexy Mother Fucker.



Iste godine Prince potpisuje ugovor sa Warner Brothersom kojim mu oni isplaćuju nevjerovatnih 100 miliona dolara. 1993 Prince se odlučuje na radikalni potez. Prestaje da se služi imenom Prince i umjesto tog imena služi se simbolom koji predstsvlja muško ženski korteks. Razlog za to je sukob sa diskografskom kućom oko vlasništva na master snimcima Princovih pjesama kao i sve češće miješanje Warner Brothersa u Princove projekte. Prince odbija da izdaje nove albume. Umjesto toga on Warneru prosljeđuje stare neobjavljene pjesme za koje se šuška da ih ima preko 1000. 1994. izlazi album neobjavljenih snimaka "Come" koji je najslabije prodavan Princov album ikad. Na albumu stoji Prince 1958-1993. Slijedeće godine na Princovom obrazu se često može vidjeti riječ rob. Svojim eksentričnim ponašanjem Prince utiče da veliki dio njegove publike izgubi interesovanje za njega. Ipak te 1994 godine Prince izdaje singl The Most Beutiful Girl In The World i postiže ogroman uspjeh.



Ohrabren tim uspjehom izdaje album Gold Expiriance koji zbog slabe marketinške podrške ne postiže veći uspjeh kao ni album Chaos And Disorder iz 1996 . 1996 idaje i album Emancipation koji se prodaje u milionskom tiražu. Iste godine ženi se sa pratećom plesačicom iz svog benda Mayte Garcijom. Prince slijedeći album izdaje 1999. "Rave In2 the Joy Fantastic". Album postiže osrednji uspjeh i donosi manji hit "The Greatest Romance ". 2000. godine je istekao Princov ugovor sa Warner Brothersom te ponovo počinje da se služi svojim imenom i razvodi se od Mayte. 2001. donosi Princov najbolji album u muzičkom smislu "The Rainbow Children". Rainbow Children predstavlja fuziju Jimi Hendrixa, Santane, Steve Vai-a i Miles Daviesa. Album dostiže kultni status i do današnjeg dana predstavlja najbolje Princovo ostvarenje. Iste godine stupa u brak sa Mannuelom Testolini. 2004. Prince se vraća u žižu javnosti svojim nastupom sa Beyonce na dodjeli Grammy nagrada. Iste godine izdaje uspješan album Musicology i na istoimenoj turneji ostvaruje prihod od 96 miliona dolara! Te godine Prince je postao član Rock n’ Roll Hall Of Fame . Na svečanosti povodom prijema u Rn’R kuću slavnih svira sa Tom Pattyem, sinom George Harrisona i Harrisonovim pratećim bendom u čast preminulog Beatlesa. O gitarskom solu koji je Prince odsvirao te večeri u pjesmi While My Guitar Gently Weeps Prince se vraća u orbitu najboljih svjetskih gitarista gdje mu je svakako i mjesto.
2006. prince je objavio album 3121., godinu dana kasnije Planet Earth, zatim 2009. Lotusflow3r/MPLSound i 2010. 20Ten.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije