Počeo 2. Sevdah Fest

Radiosarajevo.ba
Počeo 2. Sevdah Fest

Sinoć je u Sarajevu otvoren drugi po redu Sevdah Fest. Prve su zvanične tonove festivala odsvirale sazlije, među njima Avdo Lemeš i Ćamil Metiljević, koje ćemo imati priliku slušati i narednih dana u okviru programa Sevdah Festa u Kući Sevdaha. Radi se o sviračima od kojih su neki i graditelji saza, što spada u naročite i vrlo rijetke vještine.

 

Sa druge strane ove nešto tradicionalnije scene, u prostoru BKC-a nastupila je sinoć Amira Medunjanin, umjetnica koja je nedavno objavila i svoj svijetom veoma pozitivno prihvaćen album Amulette, i koju je Guardian opisao kao jednu od evropskih najfinijih vokalnih interpretatorica. Tim koncertom otvoren je, uslovno rečeno, 'glavni' program Sevdah Festa, koji će ugostiti značajna imena novije interpretacije sevdalinke, ali i muzičkih tradicija drugih prostora Balkana. Imat ćemo prilike čuti Electric Sevdah Group feat. Marija Šestić koji je kreativno čedo Edina Bosnića i spoj backgrounda klasične muzike, popa, rocka, jazza kroz niz uvijek iskustveno bogatih tezgi do kasno u noć;  Vasilisu, klasično obrazovanu umjetnicu posvećenu stiliziranom tradicijskom pjevanju, koja će nastupiti zajedno sa dobro poznatim jazz umjetnikom Vasil Hadžimanovim; Sevdi Mustafa Band čiji je idejni tvorac Mustafa Šantić, u želji da se zvukom vrati nekim prošlim vremenima kada je narodna muzika bila veoma značajna; Sarajevo Jazz Guerilla bend, koji će nam otkriti kako oni doživljavaju putovanje sevdaha kroz jazz; mlade akademske muzičare sastava Divanhana koji su upravo realizirali svoj novi studijski projekt, i predstavili njime suptilni ženski vokal Leile Ćatić; te recentni projekt Damira Imamovića, Sevdah Takht, kojim ovaj naročiti predstavnik novog sevdaha širi svoje vlastite umjetničke granice i otkriva drugačije i interesantne vizije tog zvuka.

 

 

Uz oficijelni koncertni dio Sevdah Festa već danas, u subotu, počinje i treći dio njegovog programa, namijenjen onima koji vole zaviriti i iza 'scene', i doznati 'kako i zašto' iz svijeta sevdaha. Kroz nekoliko radionica čije će mjesto odigravanja biti u prostoru Pivnice, moći ćemo nešto doznati o razvoju sevdalinke kroz historiju, o uslovljenosti i komunikaciji prostora i tradicijske muzike, sefardskim pjesmama, analizi sevdalinke i ulozi harmonike u njenoj interpretaciji. Radionice će voditi etnomuzikolog i muzičar Vanja Muhović, etnomuzikologinja i arhitektica Amra Toska, mostarski duo sefardske muzike Arkul, muzičar i istraživač sevdaha Damir Imamović i akademski jazz pijanist i harmonikaš Adis Sirbubalo.

Koncerti u Kući Sevdaha počinju svaku veče u 20h, na sceni BKC-a u 20.30h, a prateće radionice u maloj Pivnici u 16h (sa izuzetkom današnje radionice Vanje Muhovića koja će se održati u 14h).

Drugi Sevdah Fest traje do 7.juna.

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije