Plamene zore bude me iz sna: Idoli i pjesma Maljčiki

Radiosarajevo.ba
Plamene zore bude me iz sna: Idoli i pjesma Maljčiki
VIS Idoli ("VIS“ je skraćenica za "vokalno-instrumentalni sastav“) je muzička grupa iz Beograda.

Grupa je postojala od 1. marta 1980. godine do kraja marta 1984. godine.

Prvobitni sastav su činili drugovi iz osnovne škole: Vlada Divljan (gitara, vokali), Zdenko Kolar (bas-gitara), Boža Jovanović (bubnjevi) i Divljanov srednjoškolski prijatelj Srđan Šaper (sintisajzer, udaraljke, vokali) i Nebojša Krstić (udaraljke).

Sastav je prvi put održao svirku juna 1980. godine u SKC-u, sa vodećim sastavima novog vala u Srbiji. Poslije mjesec dana postojanja, sastav je izdao prvi singl uz magazin Vidici sa dvije pjesme na A strani, „"Pomoć, pomoć" i "Retko te viđam sa devojkama", dok je na B strani bila poema "Poklon" Slobodana Škerovića.

Rastavši se sa Papićem, sastav je snimio još jednu pjesmu na B strani nazvanu Maljčiki, ali ovog puta u Zagrebu sa Goranom Bregovićem kao producentom.

U Subotici, krajem 1980. su se pojavili na festivalu "Omladina" gdje su se grupe novog vala iz Beograda i Zagreba sastale prvi put. Nastupali su sa pjesmom Zašto su danas devojke ljute? i dobili nagradu publike.

Bend je izdao tri albuma: Odbrana i posljednji dani (1982.), Čokolada (1983.) i Šest dana juna (1985.) prije nego su se raspali.

 Poslušajte njihovu najpoznatiju pjesmu - Maljčiki

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije