Pink Floyd weekend na RSA

Radiosarajevo.ba
Pink Floyd weekend na RSA

Pink Floyd je legendarni britanski rock bend, osnovan 1964. godine u Cambridgeu, Engleskoj, poznat po psihodeličnim i progresivnim rock kompozicijama, filozofskim tekstovima pjesama, zvučnim eksperimentisanjem i dorađenim nastupima. Jedna je od najuspješnijih rock grupa ikada. Vjeruje se da je prodano oko 74.5 miliona njihovih albuma u SAD-u i preko 300 milijuna albuma u cijelom svijetu. 

Pink Floyd svoje formiranje počinje kao mladi rock band još 1964.g., mada su se u to vrijeme različito zvali, "Sigma 6", "The Meggadeaths", "Tea Set" i "The Abdabs". Međutim grupa se razilazi i gitarist Rado "Bob" Klose, basist Roger Waters, bubnjar Nick Mason i Rick Wright (puhački instrumenti) osnivaju novi bend koji se zove "Tea Set".

Syd Barrett se pridružio bendu 1965. godine. Počeo je pisati većinu kompozicija i orijentisao grupu prema psihodeličnom rocku. Ime grupe je smislio Syd Barret po ploči Pinka Andersona i Floyda Councila, dvojice blues-muzičara iz Georgije.

Ove subote Brit Floyd, najbolji svjetski Pink Floyd cover show, nastupiće u dvorani Zetra u Sarajevu.

Više o Pink Floyd pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije