Partibrejkers i pjesma: Sad kad bih imao 1.000 godina

Radiosarajevo.ba
Partibrejkers i pjesma: Sad kad bih imao 1.000 godina
Promo / Partibrejkersi

Partibrejkers je srbijanska rock grupa s prizvukom garage punka osnovana u augustu 1982. godine.

U prvoj postavi bili su: Zoran Kostić Cane (vokal), Goran Bulatović Manza - (bubnjevi), Nebojša Antonijević - (gitara) i Ljubiša Kostadinović (gitara). Svi članovi imali su prijašnjeg iskustva u raznim grupama, poput Republike, BG5, Butik i Šine. Prvi svoj javni nastup održali su kao predgrupa sastavu The Fifties, dok je Branimir Štulić imao izrazito cijenjeno mišljenje o njima te se čak ponudio da im bude producent.

Njihova prva pjesma bila je "Radio Utopija" (Ventilator 202). Uskoro ih je Jugoton odbio, tvrdeći kako u njihovim pjesmama nema dovoljno bunta. Nakon toga bubnjar Manza napušta grupu, a zamjenjuje ga Nenad Krasavac - Kele, a uskoro 1985. godine i prestaju s radom.

Ponovo se okupljaju već 1986. godine s novim bubnjarom Vladom Funtekom te basistom Dimetom Todorovim. Godine 1987. organizirali su dva koncerta, a od zarade su kupili 16 "Aleksandar" torti koje su dali na poklon nezbrnutoj djeci u Zvečanskoj ulici.

Uoči rata u Bosni nastaje ad hoc sastav Rimtutituku (EKV, Električni orgazam, Partibrejkers) te snima antiratnu pjesmu "Slušaj'vamo". U Zagrebu su nastupali sa Chuckom Berryem, a albume su promovirali i u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Studijski album, Sirotinjsko carstvo objavili su 2015. godine. 9.5.2017. objavljena je vijest da su vokal Cane i gitarist Anton objavili prestanak djelovanja banda, no isti dan vijest je opovrgnuta.

Poslušajte njihovu pjesmu 1000 godina sa prvog albuma:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije