Novi Fosili i Milena generacijo moja

Radiosarajevo.ba
Novi Fosili i Milena generacijo moja
Novi fosili je hrvatska pop grupa koja je osnovana u Zagrebu 1969. godine i bili su jedna od najpopularnijih muzičkih grupa u bivšoj Jugoslaviji.

Prvi uspjeh postižu 1976. godine, kada se kompozitor Rajko Dujmić pridružio bendu i iste godine nastupaju na Splitskom festivalu sa pjesmom Diridonda, koja postaje apsolutni hit širom Jugoslavije.

Sljedećih nekoliko albuma prodani su u milionima primjeraka, a hitovi koji su se našli na albumima i dan danas se sviraju širom bivše zemlje. Prva pjevačica je bila pokojna Đurđica Barlović, koju je 1984. godine zamjenila Sanja Doležal. Muški vokali su bili Vladimir Kočiš Zec i Rajko Dujmić.

Neki od najvećih hitova su: Za dobra stara vremena, Milena, Sanjaj me, Plava košulja, E moj Saša i drugi.

Novi fosili su 1987. godine predstavljali Jugoslaviju na Eurosongu sa pjesmom Ja sam za ples i osvojili su visoko 4. mjesto.

Nakon raspada Jugoslavije i Novi fosili su raspušteni. Poslije su se okupili ali bez Doležala i Zeca. Bend je ponovo 2001. godine raspušten. Tokom 2005. godine bend se okupio ponovo i od tada povremeno sviraju do danas.

Posluštajte pjesmu Milena iz 1983. godine:

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije