Novi album Damira Avdića - Diplomtza

Radiosarajevo.ba
Novi album Damira Avdića - Diplomtza
"Imam dvadeset i dvije...rođen sam u gradu, nisam urban, ne posjećujem demonstracije, izlazim u kladionice..." - pjeva na novom albumu Damir Avdić - Diplomatz

Nekadašnji lider tuzlanskog benda Rupa u zidu, ima iza sebe dvije knjige «Na krvi ćuprija» i «Enter Džehenem» te CD-ove: «Od trnja i žaoka», «Mrtvi su mrtvi» i pomenuti «Život je raj», objavljen 5. maja 2010. za izdavačku kuću Moonlee records iz Slovenije, koja djeluje i u Hrvatskoj.

Sam Avdić veli da su knjige i albumi povezani, ali ne obavezno kao svojevrsni soundtrack. Upravo suprotno, čitanje knjige daje drugačiju sliku od slušanja Grahinog CD-a, a pogotovo živog nastupa. Sve tri komponente se dopunjuju, ali se mogu uživati potpuno odvojeno.

Diplomatz danas djeluje i živi u Ljubljani, ali tu malu geografsku promjenu nećete primjetiti u zvuku nove «ploče». I dalje beskompromisan i žestok, njegov zvuk i njegova riječ ne ostavljaju slušaocu bilo kakvu dilemu – Diplomtza ili volite ili ne volite. Originalnost je neporeciva, hrabrost također. Ali ne zbog ponekad rafalnih psovki i naoko vulgarnih tekstova, već zbog ogoljenosti i zvuka i autora, baš onako kako Diplomatz izgleda kada svira uživo – potpuno sam i ukopan s gitarom. Dok oči sjevaju po publici, on možda izleda agresivno i žestoko, ali je zapravo zvjer satjerana u ćošak. On nema kud, mora napasti iz sve snage. On je prije ranjeni bosanski međed nego «bosanski psiho», kako su ga prozvali strani novinari.

Ono što nekima predstavlja problem je «čitanje» njegovih pjesama. S obzirom da je dobar dio identičan riječima likova iz Damirovih knjiga, slušaoca može zbuniti ko tu kome sve po spisku. Zašto su isti Džoni Štulić i Lepa Brena, kao u pjesmi «Bratstvo i jedinstvo»? Objašnjavanje je naravno nepotrebno i uzaludno, kao i u svakoj pjesmi, možete se prepoznati ili ne.

I pogrešno je tvrditi da je Graha uspješniji i cjenjeniji «vani», dakle u Hrvatskoj i Sloveniji, nego u Bosni i Hercegovini. Njegov vrisak i emocija su možda univerzalno prepoznatljivi, ali jedino ovdje možete u potpunosti razumjeti o čemu pjeva Diplomatz.

Poslušajte intervju sa Diplomtzem ovdje
{audio}http://www.radiosarajevo.ba/images/media/mp3/diplomatz%20-%20intervju%2012.5.2010.mp3{/audio}

Vezano.
BH muzičari na listi najboljih albuma desetljeća

 
nodi, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije