Novi album Avantasia-e i ostale vijesti

Radiosarajevo.ba
Novi album Avantasia-e i ostale vijesti

Heavy metal emisija The Aebyss večeras zalazi i u vode hard rocka! Za to postoji više razloga: da, Led Zeppelin je najavio nove remastere svih svojih albuma, Black Sabbath je prije neki dan ponovo izbacio svoje albume u vinil verziji na tržište, dok bubnjar kultnog benda Uriah Heep upravo snima bubnjeve za novi album projekta AVANTASIA. Avantasia je projekat kompozitora i pjevača po imenu Tobias Sammet, u metalu odavno poznat lik, pogotovo iz benda EDGUY. Početkom milenija, dakle 2000. godine, Tobias si je ispunio želju pišući prvu pravu metal operu sa mnoštvom gostujućih pjevača. Projekat je bio toliko uspješan da do sada iza sebe ima 4 studijska albuma, par singlova i live DVD. Iako je Tobias najavio da neće više raditi takve projekte, sada se javio iz studija gdje ipak radi na novom albumu! Za sada je poznato da će bubnjeve na albumu snimiti Russel Gilbrook, dok će lead gitare snimiti legendarni gitarista benda KISS - Bruce Kulick. Obzirom da će radovi u studiju biti prekinuti radi turneje benda EDGUY sa SLASH-om - nove detalje o gostima, kao i završetak snimanja albuma možemo dočekati sredinom iduće godine.

Ovdje možete vidjeti studio report sa Tobiasom i snimanje bubnjeva:



Drugi bend koji iza sebe ima godine rada , a sada priprema kontroverzni povratak, jeste američki QUEENSRYCHE. Bend je 80-tih godina svirao istinski heavy metal, proslavili su se albumima kao što su 'Rage For Order', 'Operation: Mindcrime' i 'Empire', te fantastičnim vokalom čovjeka po imenu Geoff Tate. Upravo on je nedavno izbačen iz benda, te pravednih ili nepravednih (to ćemo tek saznati) razloga nosi breme jedinog krivca što je QUEENSRYCHE sredinom 90-tih izgubio svoj put u alternativnom muzičkom izrazu, te nastavio da razočarava većinu svojih fanova do dan-danas. Novi pjevač se zove Todd LaTorre, a bend fanovima obećava povratak u stare dobre heavy metal vode.



Na našem domaćem asfaltu se dok ovo pišemo vrše žestoke pripreme za predstojeće koncerte: Sutra u klubu AG nastupaju Francuzi VERA CRUZ uz sarajevske SHIPWRECKED i BRAIN CHAIN, a sve kao zagrijavanje za UNITED BANDS vs CROWD spektakl koji nam donosi  5 bendova iz Hrvatske (GODLIKE, STRIBOG, POLARITY OF LIFE, DECOMPOSING ENTITY, BRAVEMENT) i domaće AESTHETIC EMPATHY. Svi oni sviraju u petak, 30.11. u Kriterionu.



Samo neke dvije sedmice kasnije, tačnije 15.12. u Sarajevu u klubu AG nastupaju HELLRIDE, MOTHERPIG i AGELAST pod motom PRETENTIOUS ASSHOLES vs EVERYONE!

Sve o ovome u večerašnjoj emisiju od 21h, a i na našoj fb stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije