Nina Simone weekend na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Nina Simone weekend na Radio Sarajevu

Nina Simone, pravog imena Eunice Kathleen Waymon, bila je američka pjevačica, tekstopisac, aranžer, pijanistica i aktivistica ljudskih prava. Rođena je 1933. godine, a umrla 2003. godine. Svirala je i pjevala sve od klasične muzike, preko jazza, bluesa, r'n'b-ija, gospela, folka, soula i popa. Željela je biti klasična pijanistica, ali vremenom je u svoj stil inkorporirala i ranije pomenute žanrove, a sve to je začinjavao njen osobeni glas, duboki tenor.

Godine 1954. počinje nastupati pod imenom Nina Simone. Nina je zapravo nadimak koji joj je dao momak - ninja, djevojčica na španskom. A Simone je uzela po francuskoj glumici Simone Signoret. 1958. snimila je verziju pjesme "I loves your Porgy"  iz opere "Porgy and Bess" od Georga Gershwina, a original je čula na ploči od Billie Holiday. To joj je bio i jedini hit koji je dospio na Top 40 u Americi. Prava za njen prvi album, Little Girl Blue, prodala je za 3.000 dolara, tako da je propustila mogućnost da se zaradi veliki novac sa reizdanjem njegovog velikog hita "My baby just cares for me" osamdesetih godina.

Uspjeh prvog albuma donio joj je i ugovore za naredne studijske i žive albume, koji su bili pretežno pop muzika, kako bi zaradila dovoljno novca za studij klasične muzike koju je smatrala superiornom u odnosu na prolaznu pop zabavu. 

Godine 1964. izdaje i živi album Nina in Concert, koji je izdala za novu izdavačku kuču Dutch Philips. To je značilo i muzički zaokret, pa u svoju muziku još više inkorporira pjesme afro-američkog muzičkog nasljeđa. Tada počinje da glasnije izražava svoje stavove spram rasne nejednakosti, te postaje više uključena u pokret protiv rasne nejednakosti. Često je nastupala i govorila na protestima za ljudska prava Afro-Amerikanaca, a za razliku od Martina Luthera Kinga zalagala se za nasilno rješenje i stvaranje nezavisne crnačke države. Bez obzira na to, u svojoj autobiografiji napisala je da su ona i njena porodica uvijek smatrale sve rase jednakima. Jedna od pjesama iz tog perioda je i Strange fruit (Neobično voće), opet pjesma od Billie Holiday, koja govori o linčovanju crnaca na Jugu.

Godine 1970. odlazi na Barbados, a pri povratku dobija tužbu i nalog za hapšenje zbog neplaćenih poreza državi (koje nije plaćala iz protesta zbog rata u Vijetnamu, ne želeći na taj način da ga finansira). Opet se vraća na Barabados i tu ostaje duže vrijeme imajući vezu i sa tamnošnjim premijerom Erollom Barrowom. Bliska prijateljica i pjevačica Miriam Makeba je nagovara da ode u Liberiju, a nakon toga živila je kratko u Švajcarskoj i Holandiji, dok se nije konačno skrasila u Francuskoj 1992. godine.

Albume više ne snima tako  često, 1974., pa 1978. godine, a muzika je i dalje bila eklektična - odražavala brojne stilove koje je Nina mješala. Tokom 80-ih redovno je nastupala u londonskom jazz klubu Ronnie Scott, a 1984, izlazi i koncertni CD sniman upravo u tom klubu. Godine 1987. njena originalna kompozicija iz 1957., My baby just cares for me, biva korištena u engleskoj reklami za Chanel No.5 parfem, i pjesma opet postaje hit, te zauzima 4. mjesto na top listi. To joj donosi iznenadni porast u popularnosti. 

Posljednji album je snimila 1993. godine pod nazivom "A Single Woman". Od tada živi povučeno u svom domu u južno-francuskoj pokrajini, a dugo vremena je bolovala od raka dojke, te na kraju umire u snu 21. aprila, 2003. godine. Prema njenoj želji, pepeo je rastu u više afričkih država. Udavala se dvaput, i ima jednu ćerku - Lisu Celeste Stroud, koja je uzela umjetničko ime Simone.

Popularne pjesme Nine Simone: My baby just cares for me, Feeling good, I put a spell on you, To love somebody, Sinnerman, Don't let me be misunderstood, i mnoge druge...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije